FRISSÍTVE - A bíróság nem hiszi el Elena Udreának, hogy menedékjogot kapott Costa Ricában

FRISSÍTVE: Elena Udrea pénteken ügyvédje révén közölte: politikai menedékjogot kért és kapott Costa Ricában, ezért nem lehet jelen a Bute-bokszgála ügyében indított bűnvádi per utolsó tárgyalásán. FRISSÍTÉS: A DNA egyik ügyésze szerint nincs politikai menedékjoga a vádlottnak.

Mint ismert, a volt miniszter korábban már értésre adta, hogy nem kíván visszatérni az országba, ha ebben a perben jogerősen elítélik. Alapfokon Elena Udreát hat év börtönre ítélték a Bute-bokszgála kapcsán elkövetett feltételezett korrupciós bűncselekményeiért.

Ügyvédje a pénteki tárgyaláson elmondta: tudomása szerint a rendszerváltás után még nem fordult elő, hogy a román állam egyik volt közjogi méltósága politikai menedékjogot kérjen egy olyan államban, amely aláírta a vonatkozó nemzetközi egyezményeket. 

Veronel Rădulescu közölte, védence több olyan dokumentumot küldött, amelyek azt igazolják, hogy Elena Udrea Costa Ricában telepedett le, és március 21-én politikai menedékjogot kapott. Az ügyvéd átnyújtotta az iratokat a bíráknak, egy igényléssel együtt, amelyben a volt miniszter kéri, hogy az utolsó szó jogán mondhasson beszédet távkonferencia keretében vagy a bírói megkeresés eljárásával.

A per legutóbbi, március végi tárgyalásán a volt turisztikai miniszter ügyvédei halasztást kértek, amit Costa Ricából származó orvosi papírokkal indokoltak. A bemutatott dokumentumok értelmében Udrea orvosa teljes nyugalmat rendelt el páciensének. Ugyanakkor az ügyvéd kifejtette, hogy a politikus részt akar venni a tárgyaláson, amint egészségi állapota megengedi, mert kérdéseket óhajt feltenni a tanúknak.

Mint ismert, korábban Elena Udrea közölte, hogy terhes és ikreket vár. Az orvosai azért rendeltek el "teljes nyugalmat" számára, mert elveszítette az egyik magzatot.

FRISSÍTÉS1: Az Elena Udrea ügyvédje által benyújtott iratokból nem derül ki, hogy a volt miniszter politikai menedékjogot kapott volna Costa Ricában - állítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA) egyik ügyésze. Szerinte a volt turisztikai miniszter ügyvédje által benyújtott dokumentumból mindössze annyi derül ki, hogy Udrea február 22-én politikai menedékjogot kért Costa Ricában, március 21-én pedig behívták egy interjúra ezzel kapcsolatban

. "Az irat ideiglenes jellegű, és arra világít rá, hogy jóváhagyták az ott-tartózkodását, semmiképpen nem azt állítja, hogy menekült státuszt kapott volna" - fogalmazott az ügyész. A volt miniszter ügyvédje, Veronel Rădulescu ezzel szemben azt állítja, védence olyan igazolvánnyal rendelkezik, amely szerint egy évig menekültstátusza van. 

"Március 21-én kapta meg ezt a státuszt, amely védelmet biztosít számára az esetleges kiadatási kérelmekkel szemben. (...) Az igazolvánnyal együtt megkapta a menekült státuszt is. Igaz, egyelőre csak egy évre. Közben további ellenőrzéseket végeznek" - fogalmazott az ügyvéd, hozzátéve, hogy egy év múlva "állandóvá" válik ez a státusz, mert "ez az eljárás". 

FRISSÍTÉS2: Elutasította a legfelsőbb bíróság Elena Udrear arra vonatkozó igénylését, hogy videokonferencia keretében hallgassák ki a Bute-gála-ügyben. A bírói testület indoklása szerint a volt tárcavezető ügyvédei által benyújtott dokumentumokból csak az derül ki, hogy Udrea politikai menedékjogot kért Costa Ricában, arra nincs utalás, hogy ezt meg is kapta volna. 

Kapcsolódók

Kimaradt?