Aggasztóan kevés pszichológus és logopédus dolgozik a tanintézményekben

Növelni kell az iskolapszichológusok, logopédusok és mediátorok álláskereteinek számát – jelentette ki Csép Éva Andrea képviselő szerdán a parlamentben.

„Az állami tanintézményeinkben jelentősen alacsony számban dolgoznak pszichológusok, logopédusok és mediátorok. Sürgős megoldást kell találni ezen állapot feloldására, tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az általuk nyújtott szolgáltatások iránti igény. Gyermekeink szellemi és fizikai egészsége nem lehet kiszolgáltatva egy nem működő rendszernek, mi pedig nem lehetünk érdektelenek gyerekeink sorsát illetően. Kötelességünk mindenki számára elérhetővé tenni ezen szolgáltatásokat függetlenül attól, hogy városi vagy vidéki környezetből származnak” – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője április 11-én Bukarestben politikai nyilatkozatában.

A szövetség munkaügyi szakembere felszólalásában emlékeztetett arra is, hogy az oktatásügyi minisztérium ígéretet tett arra, hogy mielőbb változtatásokat eszközöl ezen szakszemélyzet megfelelő számának biztosításában, azonban ezidáig nem történt meg.

Csép Éva Andrea a probléma mielőbbi megoldása érdekében arra kérte a képviselőket, hogy segítsenek abban, hogy a megyei illetékes intézmények igényeit mielőbb eljutassák az oktatásügyi minisztériumhoz. Továbbá említést tett arról is, hogy az elmúlt időszakban  arról érdeklődött a szaktárca vezetőjétől, hogy miért nem hagynak jóvá több logopédus, iskolapszichológus és iskolai mediátor állást, valamint milyen intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy ezekben a szolgáltatásokban mindenki ingyenesen részesüljön és ez a nemzeti kisebbségek nyelvén is elérhető legyen, ahogyan azt az 1/2011-es tanügyi törvény 83-as cikkelye előírja.  

A minisztérium válaszában kifejtette, hogy a szaktárca szabja meg minden megyei tanfelügyelőségnek a maximális álláskeretet, ezeket továbbá a megyei tanfelügyelőségek osztanak le intézményekre. Csép Éva Andrea elmondta, hogy a megkeresés eredményeként a tanügyminisztérium munkacsoportot hoz létre, amelynek feladata összhangba hozni és időszerűvé tenni a szabályozásokat.

A képviselő leszögezte: üdvözlendő a minisztérium döntése, mivel a megyékben átlagban egy pszichológusra körülbelül 800 iskolás vagy 400 óvodás jut, egy logopédusra pedig közel 500 óvodás gyermek. „Ezek aggasztó számok, éppen ezért nem állhatunk tétlenül a probléma orvoslásában, az intézményeknek vállalniuk kell a felelősséget, hogy működési szabályzatukat a jelenkor igényeihez igazítsák, és megfelelő számban tudjanak szakszemélyzetet alkalmazni” – nyomatékosított.

„Nagyon fontos, hogy minden gyerek, egészséges fejlődése érdekében, ezekhez a szolgáltatásokhoz ingyenesen, anyanyelvén férjen hozzá, ehhez ugyanis joga van”- összegzett Csép Éva Andrea.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?