Csép Andrea: aggasztóan kevés az iskolapszichológus és logopédus

Az oktatási minisztériumnak megoldást kell találnia arra, hogy a törvényes előírásokat mielőbb gyakorlatba ültesse és növelje az iskolai szakszemélyzet számát - mondta Csép Andrea Maros megyei képviselő. A szakpolitikus figyelmét erre számos szülő és Maros megyei oktatási intézményben dolgozó szakember hívta fel. A képviselő írásban interpellált az oktatási szaktárca vezetőjéhez.

"Jelen pillanatban azzal szembesülünk, hogy kevés logopédus, iskolapszichológus és iskolai mediátor dolgozik a tanintézményekben, így a gyerekek száma nem arányos ezen szakszemélyzet számával, pedig minden gyerek ingyenes hozzáférésben kell hogy részesüljön az ilyen jellegű szolgáltatások esetében. Továbbá elengedhetetlenül fontos, hogy a kisebbségi oktatásban ezek a szolgáltatások elérhetőek legyenek az adott kisebbség nyelvén is, hiszen gyerekeink csak akkor tudnak megfelelően fejlődni, ha anyanyelvükön fordulnak a szakszemélyzethez" - mondta a szakpolitikus. 

Maros megyében egy pszichológusra körülbelül nyolcszáz iskolás gyerek jut, vagy négyszáz óvodás, egy logopédus pedig közel ötszáz óvodás gyereket kell hogy ellásson. "Azok a kisiskolások, akik vidéken laknak és ott járnak iskolába, és valamilyen beszédhibával küszködnek, legtöbb esetben még esélyt sem kapnak arra, hogy szakember lássa őket” – mutatott rá Csép Éva Andrea. 

Az RMDSZ Maros megyei szakpolitikusa írásban interpellált a szaktárcához, hogy miért nem hagytak jóvá több logopédusi, iskolapszichológusi és iskolai mediátori állást, valamint milyen intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy ezekben a szolgáltatásokban minden gyerek és kisiskolás ingyenesen részesüljön, és ez a nemzeti kisebbségek nyelvén is elérhető legyen, ahogyan azt az 1/2011-es tanügyi törvény 83-as cikkelye előírja.

Maros megyében több éve jelen van ez a probléma, amelyre mielőbbi megoldást kell találni. Évek óta több szülő, Maros megyéből több érintett szakember is, főként a Maros Megyei Nevelési Tanácsadó- és Erőforrás Központ munkatársai, jelezték a helyzet súlyosságát. Csép Éva Andrea nemrégiben egy kerekasztal-beszélgetést kezdeményezett a megyei szakemberekkel, amelynek keretében összegezték a problémákat. Mint kiderült, a Maros Megyei Nevelési Tanácsadó- és Erőforrás Központ jelenleg 63 pszichológust, 21 logopédust és 8 mediátort foglalkoztat, a szakemberek száma viszont messze nem elég ahhoz, hogy az igények számát lefedje, főleg a nemzeti kisebbségek nyelvén, ezekre a szolgáltatásokra pedig egyre nagyobb szükség van.

Csép Andrea hangsúlyozta, nagyon sok szülőnek az anyagi forrásai nem engedik meg, hogy magánúton logopédushoz, pszichológushoz vigye a gyerekét. Hozzátette, az oktatási törvényben kimondottan cikkely rendelkezik arról, hogy ezek a szolgáltatások ingyenesek, és minden gyermek, család számára elérhetőek kell hogy legyenek. A Maros Megyei Nevelési Tanácsadó- és Erőforrás Központ számtalanszor fordult már a  szaktárcához, azzal a kéréssel, hogy növelhessék az alkalmazottak számát, ezeket viszont minden esetben elutasították.

“Szorgalmazni fogom, hogy mihamarabb kimozduljon a holtpontból, az RMDSZ számára ugyanis prioritás a minőségi magyar nyelvű oktatás biztosítása és a magyar családok és gyerekek igényeihez mért megfelelő körülmények megteremtése, a gyerekek egészséges fejlődése, éppen ezért ezen a téren is fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy magyar pszichológust és logopédust kapjanak, hiszen joguk van ehhez” – taglalta Csép Éva Andrea képviselő. 

A minisztériumnak 30 nap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon a képviselőnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?