Felmérés: a locsolkodás nem ment ki a divatból

A felnőttkorú magyar nők 79 százalékát locsolják meg húsvétkor - olvasható a Kutatópont Kft. ünnepi felmérésében, amelynek eredményeit szombaton közölték az MTI-vel.

A még februárban, 2 000 ember megkérdezésével készült kutatás eredményei szerint a felnőtt nők 10 százaléka önszántából tartja magát távol a locsolástól, míg 11 százalékukat nem locsolják meg a férfiak.

A felmérés rávilágított arra is, hogy az ellenállás a népszokással szemben a 18–29 évesek körében a legalacsonyabb , míg az 50–59 évesek, a budapestiek, valamint a magasabb végzettségűek zárkóznak el a leginkább tőle.

A húsvéti hagyományt továbbvivő nőket a szűk családon túl (férj, gyermek, szülő, testvér) a szomszédok (29 százalék) locsolják meg a legmagasabb arányban.

Mi kerül az ünnepi asztalra? 

A magyar családok húsvéti asztalára főként főtt tojás (81 százalék), füstölt/pácolt sonka (78), rántott hús (54), retek (42), fonott kalács (42), füstölt tarja (40) és töltött káposzta (36) kerül. 

Az ünnepi étkezés mellé előszeretettel fogyasztanak a magyarok szénsavas üdítőt (53 százalék), rostos üdítőt (43), sört (37), bort (35) és pálinkát (30). Ugyanakkor a kocsonyát elsősorban az idősebb, 50 év feletti lakosság fogyaszt húsvétkor, míg a franciasaláta az 50 év alattiak körében kedveltebb.

A felnőttek 55 százaléka vásárol ajándékba csokinyuszit vagy -tojást, 40 százalék csinosítja otthonát barkával, 37 százalék dekorálja otthonát friss, vágott virággal, 37 százalék fest tojást, 31 százalék utazik el ilyenkor rokonlátogatásra, és 19-19 százalék rejt el ajándékot a kertben a gyerekeknek, valamint megy el ünnepi misére. A kutatás eredményei szerint a magyarok 13 százaléka böjtöl – különböző mértékben – húsvét előtt.

Kapcsolódók

Kimaradt?