Johannis nem sietné el a család meghatározására vonatkozó népszavazás kiírását

Nem látja okát, miért kellene sietni a családfogalom meghatározásának módosítását célzó népszavazás kiírásával - jelentette ki szerdán az államfő. 

Az államfő azt mondta, nincs meggyőződve, hogy a következő időszak alkalmas a referendumra. „Szép hónap a május, de nem tudom, hogy a referendumra is alkalmas-e. (...) Nem hinném, hogy ok van a sietségre” – fogalmazott Klaus Johannis.

Mint arról már többször is beszámoltunk, a Koalíció a családért nevű szervezet által javasolt meghatározás szerint a család egy férfi és egy nő házasságán alapuló közösség lenne, amely nemcsak a melegeket, hanem az egyszülős családokat is hátrányosan érintené.

A CURS közvélemény-kutató intézet tavaly októberben végzett felmérése szerint a megkérdezettek 91 százaléka értett egyet azzal a meghatározással, miszerint „a házasság egy férfi és egy nő hagyományos életközössége, amelynek célja a gyermekek nemzése, gondozása és nevelése", és alig 6 százalékuk utasította el ezt a definíciót. A közvélemény-kutatás kimutatta: a megkérdezettek 83 százaléka ellenezi, hogy az azonos neműek házasságot köthessenek, 87 százalékuk pedig nem tartja elfogadhatónak, hogy az azonos nemű párok számára engedélyezzék gyerekeket örökbe fogadását. Hasonló arányban értettek egyet azzal az állítással is, miszerint "a keresztény tanok terjesztése a társadalomban Románia történelmi alapértékeinek tiszteletben tartását jelenti".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?