A szenátorok elutasították a különnyugdíjak megszüntetésére vonatkozó javaslatot

Elutasította a szenátus hétfőn a különnyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot.

A tervezet elutasítását 81 szenátor szavazta meg, 36-an ellene szavaztak, és egy honatya tartózkodott.

A tervezetet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy a különnyugdíjak rendszerével „sérül a hozzájárulás elve, és torzul a nyugdíjrendszer, miközben a költségvetési források korlátozottak”.

A törvényjavaslat értelmében csak a katonai, illetve az ügyészeknek és bíráknak járó különnyugdíjat őriznék meg, előbbire ugyanis más NATO-tagállamokban is van példa, utóbbi pedig szerepel a Velencei Bizottság ajánlásaiban.

Florina Presadă USR-s szenátor azzal érvelt a különnyugdíjak megszüntetése ellen, hogy 2017 első félévében több mint hárommilliárd lejt fordítottak az államkasszából a civil és katonai különnyugdíjakra. 8 668 jogosult civil nyugdíjas: diplomaták, ügyészek, bírák, jegyzőkönyvvezetők, a parlament volt tagjai, pilóták, számvevőszéki könyvvizsgálók. A többi 175 000 nyugdíjas közül tavaly augusztusban 76 000 katona volt, a többi a belügyminisztérium struktúráiból vonult nyugállományba - sorolta Florina Presadă, aki szerint az államkasszát jelentősen megterhelik a különnyugdíjak. 

A kérdésben a szenátus első házként szavazott. 

Kapcsolódók

Kimaradt?