Szabályozná a kormány a nyugdíj és a fizetés halmozását

Ősszel terjeszti elő a kormány a nyugdíjtörvény tervezetét, amely a nyugdíj és a fizetés halmozásának szabályozására is kitér majd - jelentette be vasárnap Mihai Tudose miniszterelnök.

Az Antena 3 televíziónak adott interjúban a kormányfő azt mondta, a jelenleg érvényben levő jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy egy nyugdíjba vonult személyt másnaptól újraalkalmazzanak, így a nyugdíja mellett fizetésben is részesül, és a két járandóság összege sok esetben több tízezer lejre rúg. A kidolgozás alatt álló új nyugdíjtörvény ezt is szabályozni fogja - tette hozzá Tudose.

A miniszterelnök ugyanakkor tagadta, hogy költségvetési megfontolásból döntött a kormány a különnyugdíjak korlátozása mellett.

„A különnyugdíjak idén 7 milliárd lejjel terhelték volna meg a költségvetést, ez közel sem jelentett volna veszélyt a büdzsére. (...) Van pénz a nyugdíjakra, van pénz a fizetésekre, de igazságtalan volt, ami történt, nem volt normális az a helyzet. Hogy az idén 7 milliárd lejbe került volna, jövőre pedig 15 milliárdba, nem ez a lényeg, mert pénz lett volna, de (...) igazságtalanul részesültek volna belőle” - fogalmazott a kormányfő.

Kapcsolódók

Kimaradt?