Éhségsztrájkol a börtönben a családtagjai meggyilkolásával vádolt férfi

Éhségsztrájkol a Szatmár megyei hármasgyilkosság fő gyanúsítottja – a rossz börtönkörülményekre hivatkozva a férfi már többször kérte házi őrizetbe/jogi felügyelet alá való helyezését, a bírák azonban minden alkalommal elutasították.

A gyanú szerint a szüleit és nagymamáját brutális kegyetlenséggel, húspotyolóval agyonverő Răzvan Rentea előzetes letartóztatásba helyezésének szinte kezdetétől folyamatosan panaszkodott a börtönkörülményekre. Egészségi állapotának romlására, rossz minőségű börtönkoszt miatti jelentős fogyására és súlyos gerincproblémáinak kiújulására hivatkozva már többször kérvényezte, hogy helyezzék házi őrizetbe/jogi felügyelet alá, a bírák azonban minden alkalommal elutasították a kérést — egy közeli ismerőse szerint ezért most éhségsztrájkba kezdett.

A közeli ismerős többször meglátogatta Renteát mind a szatmárnémeti fogádban, mind a nagyváradi börtönben, s elmondása szerint a letartóztatásakor jó húsban lévő, közel 110 kilós férfi valóban nagyon lefogyott, 30-40 kilót vesztett súlyából, és el van keseredve, amiért közeli-távoli rokonai, barátai szóba sem állnak vele, megszakítottak minden kapcsolatot és nem segítettek autója eladásában, hogy abból a pénzből fedezze az ügyvédi költségeket. A gyanúsított viszont továbbra is tagadja, hogy különös kegyetlenséggel kiirtotta volna családját.

A minősített emberöléssel vádolt 33 éves Renteát szülei és nagymamája temetésén vették őrizetbe, majd letartóztatták. A kihallgatások során azonban folyamatosan módosította vallomásait, attól függően, hogy a nyomozás épp melyik előző hazugságát derítette ki. A rendezett családban és szorgalmasan dolgozó szüleinek köszönhetően anyagi jómódban felnőtt férfi „megindulása a lejtőn” korán megkezdődött: alig ötévnyi szolgálat után 2010–ben azért kellett otthagynia a tűzoltóságot, mert meggyanúsították egy társa pénztárcájának ellopásával.

Ezt követően 2010 – 2017 között csak rövid időszakokban felszolgálóként dolgozott Szatmárnémeti szinte valamennyi vendéglőjében (több helyről azért küldték el, mert pénzlopáson kapták), tavaly áprilistól pedig végleg munkanélküli lett, mindenfajta jövedelemforrás nélkül. Ennek ellenére vagyonos ember szerepében pózolt, a látszatot azonban egyre nehezebben tudta fenntartani, szerencsejáték-függőként anyagi helyzete folyamatosan romlott, s egyre nagyobb összegű adósságokat halmozott fel.

A gyilkosságok forgatókönyve

A vádirat szerint tavaly november 22–én — különösebb indok nélkül — saját, Skoda Fabia típusú gépkocsijával érkezett meg Apába, jómódú szülei és nagymamája közös házába. Ott töltötte a következő, családja számára végzetes napot is, amelynek délutánján egy konyhai húspotyolóval szétverte 80 éves nagymamája fejét, majd a ház előszobájának függönye mögül leste az istállóban tehenet fejő, 59 éves édesapját. Amikor apja az udvarra lépett, rátámadt és a konyhai eszköz bárd részével sújtott többször is a fejér. Valószínűleg ekkor döntötte el, hogy a Szatmárnémetiből, munkahelyéről hamarosan hazaérkező édesanyja életét is kioltja.

Az 56 éves nőt kétszer is felhívta mobiltelefonján, hogy megbizonyosodjon: valóban felült a Szatmárnémeti – Apa közötti menetrend szerinti mikrobuszjáratra és hazafelé tart, aztán beült édesapja Dacia Loganjába, és leparkolt a község központjában lévő buszmegálló mellett — amely szemben van a polgármesteri hivatal épületével s az ott felszerelt térfigyelő kamerákkal. Ezek a kamerák rögzítették, amint várakozás közben egy rongydarabbal „tisztára” törli a sebességváltót, a kormányt és a kesztyűtartót (a nyomszakértők később nagymamája vérnyomait azonosították ezeken), jól látható, amint a kisfejszéhez hasonlító  húspotyolót kiemeli az ülés és a kocsiajtó közül, szemügyre veszi és leteszi a pedálok mellé — s jól látható az is, hogy édesanyja megérkezése előtt keresztet vetett.

A mikrobuszról leszálló, gyanútlan nő beült gyermeke mellé a családi autóba, hazaérve az udvaron kiszállt a kocsiból, s anélkül, hogy észrevette volna férje földön heverő holttestét, megindult a házba vezető lépcsőkön — fia ekkor sújt le rá a potyolóval, előbb bal lapockájára, aztán a fejére-koponyájára, a felismerhetetlenségig szétroncsolva. Ezt követően a vádlott fenekestől felforgatta a házat — azt a benyomást akarta kelteni, hogy családja rablótámadás áldozata lett. Bár közvetlen bizonyíték nem támasztja alá, hogy a pénz miatt ölt volna, egy cipős dobozból 15 000 lej és 17 700 euró tűnt el (a dobozban hagyta ugyanis azt a kis jegyzetfüzetet, amibe az áldozatok feljegyezték az összegeket). Ugyanekkor tüntette el a gyilkos fegyvert és véres ruháit. A térfigyelő kamerák 20 óra 29 perckor rögzítették az Apából elhajtó vádlott Skoda Fábiáját — Szatmárnémetibe érkezve rögtön felkeresett két személyt, és visszafizette nekik tartozását, majd szatmárnémeti lakásába ment.

Mindent tagad

A vádirat pontosítja azt is: a gyilkosságok felfedezését követő napokban a vádlott „furcsán” viselkedett, többször is megfordult egy bizonyos szórakozóhelyen, visszafizette tartozásait, a temetési előkészületekben nem vett részt, egyáltalában nem tűnt olyannak, mint akit súlyos tragédia ért volna és gyászolna. „Furcsa” magatartása nyomozás és kihallgatások alatt sem változott, határozottan tagadta az ellene felhozott vádakat, vallomásait folyamatosan megváltoztatta, s csak a bemutatott bizonyítékok, videofelvételek vagy mobiltelefonos cellainformáciok nyomán volt hajlandó elismerni egy-egy általa mondott időpont vagy részcselekmény valótlanságát. A nyomozóhatósággal nem volt hajlandó együttműködni, semmiféle megbánást vagy sajnálatot nem tanúsított és nem tanúsít most sem.

Kapcsolódók

Kimaradt?