Johannis: nem fog leállni a migránsáradat

Jó és még jobb lesz a Románia és Szerbia közti viszony – jelentette ki csütörtökön Klaus Johannis államfő abból az alkalomból, hogy szerb hivatali kollégája, Aleksandar Vucic Bukarestbe látogatott. A két államfő a Cotroceni-palotában tartott közös sajtótájékoztatót. 

„Románia és Szerbia között a viszony jó, és még jobb lesz. (...) Optimizmussal állunk ehhez a kérdéshez. Szerbia a fő partnerünk a Nyugat-Balkánon” – jelentette ki Johannis.

Az államelnök arról is beszélt, hogy Koszovó kérdésének rendezése hatalmas lépés lesz Európa irányába az egész Nyugat-Balkán számára. „Koszovó témája komplikált, és azt hiszem, hogy a Koszovó-kérdés megoldása hatalmas lépés lesz Európa irányába az egész Nyugat-Balkán térsége számára. (...) Készek vagyunk részt vállalni olyan megoldások keresésében, amelyek az egész térségnek kedveznek” – fogalmazott Johannis. 

A migrációról

A Cotroceni-palotában tartott közös sajtótájékoztatón Románia államelnöke azt is leszögezte: „továbbra is lesznek migránsaink, senkinek nem lehetnek olyan illúziói, hogy le fog állni a migránsáradat, éppen ezért nagyon áttekinthető lépéseket kell kidolgozni a határok vonatkozásában. Biztos vagyok benne, hogy az együttműködésünk egyre hatékonyabb lesz. (...) Azt hiszem, Szerbia és Románia között semmi gond nincs ezen a téren”.

Sebastian Ghiță ügyéről

„Normális kerékvágásban” van Sebastian Ghiţă ügye, a bírák tanácskoznak – mondta Aleksandar Vucic szerb államfő román hivatali kollégájának. Johannis beszámolója szerint Sebastian Ghiţă ügyével kapcsolatban a szerb elnök azt mondta, nem tud mást a volt román képviselő kiadatásának ügyéről, mint azt, hogy a folyamat biztosan a rendes kerékvágásban halad, a bírák tanácskoznak ez ügyben. 

Johannis hozzátette: nem gondolja, hogy az államelnökök dolga azokkal a személyekkel foglalkozni, akik a román igazságügytől menekülnek.

Az újságírók Aleksandar Vucic elnököt is megkérdezték Sebastian Ghiţă helyzetéről. „Én nem rendelkezem túl sok információval erről, ezzel az igazságszolgáltatás illetékesei foglalkoznak. Amikor az elnök úr (Johannis – szerk. megj.) feltette nekem ezt a kérdést, továbbítottam azt Szerbia igazságügyi miniszterének, így még ma választ kapunk a kérdésre” – mondta a szerb államfő.

A kisebbségek kérdése is felmerült

Johannis elmondta, a Szerbiában élő románok, illetve a Romániában élő szerbek kérdése is hangsúlyosan felmerült, hiszen a kisebbségek összekötő kapcsot jelentenek a két ország között.

Aleksandar Vucic kifejtette, Szerbiát és Romániát „hagyományos barátság” köti össze, ezért „nem fog csalódást okozni” Johannisnak a román nyelvű szerbiai sajtó támogatása, illetve a szerbiai román közösséghez tartozó gyerekek iskolázásának terén sem.

A román és a szerb államfő között szóba került a két ország energetikai és szállításügyi kapcsolatrendszerének kérdése is, amelyek nagyon fontos tényezők egyrészt a gazdasági kapcsolatok, másrészt a turizmus szempontjából – tájékoztatott Johannis.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?