FRISÍTVE - Johannis: egyre kisebb az esélye a DNA-főügyész leváltásának

FRISSÍTVE: Klaus Johannis államfő azt nyilatkozta szerdán, hogy több dokumentumot kell még kézhez kell kapnia ahhoz, hogy döntést hozzon, de „egyre kisebb az esélye a korrupcióellenes főügyész leváltásának”.

„Ma biztosan nem lesz döntés. Még kézhez kell kapnom több dokumentumot, például a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) indoklását, de világos, hogy kevés esélye van a korrupcióellenes főügyész leváltásának. Egyre kevesebb” - nyilatkozta az államfő, mielőtt megkezdődött volna a korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2017-es tevékenységi mérlegének ismertetése.

A CSM ügyészi részlege kedden tárgyalta a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész tisztségből való elmozdítására irányuló igazságügyi miniszteri kérelmet, amelyet végül elutasított.

FRISSÍTÉS: "Partnere vagyok a DNA-nak"

Klaus Johannis szerint a DNA munkatársai bebizonyították, hogy számukra a jogállam elvei nem egyszerű szólamok. Az államfő arról biztosította az ügyészeket, hogy benne mindig partnerre találnak, amikor ezek alkalmazásáról van szó. Johannis a DNA 2017-es tevékenységi mérlegének bemutatásán szólalt fel. 

"Annak a társadalomnak, amely ilyen alapokra épül, nagyobb esélye van a fejlődésre és a jólétre. Bennem mindig partnerre találnak, amikor a jogállam elveinek alkalmazásáról van szó" - fogalmazott a tevékenységi bemutatón az államfő. Kijelentette: Romániának olyan törvénykezésre és közpolitikákra van szüksége, amelyek nagyobb hangsúlyt fektetnek a korrupció megelőzésére és a polgárok, különösen a fiatalok nevelésére, hogy belássák: a korrupció minden formája káros. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?