Dragnea nem vállalja magára a Kövesi leváltására vonatkozó javaslatot

A PSD nem vállalja magára az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének menesztésére vonatkozó, igazságügyi miniszter által megfogalmazott javaslatot - közölte hétfőn Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. 

„Nem kell se nekem magamra vállalnom, és a PSD sem vállalja ezt magára, itt nem is a felvállalásról van szó. Itt egy, a törvény által nagyon világosan megszabott, intézményes procedúráról van szó, amelyben semmi keresnivalója a PSD-nek és nem is akar beleavatkozni” - mondta a parlament épületében nyilatkozó Dragnea, akit arról kérdeztek az újságírók: magára vállalja-e Tudorel Toader döntését Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztésére vonatkozóan.
A PSD elnöke kifejtette: az államfőnek és az Államelnöki Hivatalnak kell górcső alá vennie az igazságügyi miniszter által ismertetett érveket.  Arra a kérédésre, hogy fontolóra veszi-e az államelnök tisztségből való felfüggesztését, ha Johannis megtagadja a DNA főügyész leváltását, Dragnea határozott nemmel felelt. 

„Határozottan állítom: nem vesszük fontolóra az elnök felfüggesztését. Minden olyan felvetés, amely a PSD-t összefüggésbe hozza ezzel a kérdéssel, hamis” - jelentette ki a nagyobbik kormánypárt elnöke. Liviu Dragnea kifejtette: nem ért egyet Klaus Johannis államfővel, aki szerint a Kövesi visszahívására irányuló procedúra elindítása politikai célzatú lenne. 

„Azt hiszem, téves kijelentést tett az államfő. Nem tudok egyetérteni ezen folyamat elpolitizálásával. (...) Állandó téma az igazságszolgáltatás függetlensége és az igazságszolgáltatás politikamentessége. Akkor meg hogyan beszélhetnénk politikai célzatról ebben az esetben? A PSD és a párt elnökeként én magam ebben a teljes időszakban távol tartottuk magunkat ettől a témától, és a továbbiakban is így fogunk tenni” - jelentette ki Liviu Dragnea. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?