Marosvásárhelyre hívják szimpatizánsaikat a háromszéki politikai szervezetek

A marosvásárhelyi székely szabadság napi felvonuláson való részvételre szólították fel szimpatizánsaikat a háromszéki magyar politikai szervezetek.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) sepsiszentgyörgyi székházában szervezett sajtótájékoztatón egyaránt jelen voltak az RMDSZ, az MPP, az EMNP és EMNT és a szervező SZNT háromszéki vezetői, akik rámutattak: fontosnak tartják, hogy idén a Románia Erdéllyel való egyesülésének centenáriumi évében a magyar politikai szervezetek egységesen nyilvánítsák ki a székelyföldi autonómia iránti igényüket.Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi elnöke, Antal Árpád emlékeztetett, hogy napra pontosan öt évvel ezelőtt ugyanígy együtt foglaltak állást a politikai szervezetek háromszéki vezetői és akkor volt a legsikeresebb a március 10-i, marosvásárhelyi felvonulás, amikor 30 000 ember vonult fel jó hangulatban, ekkor sikerült elérni a nyugati kancelláriák ingerküszöbét is. Hozzátette: az idei esztendőben is fontos, hogy a magyar politikai szervezetek azt üzenjék, hogy fontos ügyek mentén össze tudnak fogni. „Félelemre és nemekre nem lehet jövőt építeni! Magabiztosan mehetünk Marosvásárhelyre, ahol otthon vagyunk és a felvonulás a marosvásárhelyi emberek önbizalmát erősíti” - nyilatkozta Antal Árpád, aki bízik benne, hogy sok háromszéki, sepsiszentgyörgyi vesz részt a szombati eseményen.

Az RMDSZ háromszéki elnöke, Tamás Sándor emlékeztetett, hogy a Székely Nemzeti Tanácsnak azok a megmozdulásai voltak a legsikeresebbek, amelyekre az RMDSZ is mozgósította a szimpatizánsait. A 2013-as székely szabadság napja, majd a székelyek nagy menetelése mind nemzetközi visszhangot váltott ki, ezért idén is hasonló nagyszabású rendezvényre van szükség. A háromszéki RMDSZ-vezetők nem csak jelenlétükkel, hanem szervezési kapacitással is részvételre biztatják szimpatizánsaikat. Tamás Sándor leszögezte: ez nem háromszéki partizánakció, hiszen a részvételt és mozgósítást is egyeztették Kelemen Hunor szövetségi elnökkel, aki támogatja a kezdeményezést, ugyanakkor arra kéri a szervezőket, hogy próbálják mellőzni azokat a személyeket és szlogeneket, amelyek nem illenek az eseményhez és moderálják az egyik vagy másik politikai szervezet ellen irányuló zavaró kijelentéseket.

Erre a felvetésre válaszolva, Izsák Balázs a szervező Székely Nemzeti Tanács elnöke leszögezte: egyetért abban, hogy senkinek emberi méltóságát nem szabad megsérteni, ezért arra kér minden résztvevőt, hogy megnyilvánulásaikban kerüljék azokat a jelszavakat, amelyek sértik a magyarok vagy románok méltóságát. Sem a „Vesszen Trianon!”, sem a „Székelyföld nem Románia!” jelszó nem felel meg az SZNT törekvéseinek. Izsák Balázs rámutatott: az SZNT nem revízió útján, hanem a román parlamentbe benyújtott autonómiastatútum elfogadtatása útján próbálja kivívni a székely szabadságot, a törvénytervezet szerint Székelyföld Románia autonóm régiójává válna. Izsák Balázs szombaton 40 ezer résztvevőre számít a marosvásárhelyi megemlékezésén és felvonuláson. Céljuk, hogy Marosszéken felélesszék a székely közösségi tudatot, amelynek újjászületése már tapasztalható.

A Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke, Kulcsár Terza József szerint Háromszék az elmúlt években jó példát mutatott arra, hogy nemzeti ügyekben össze tudnak fogni. Hozzátette: a centenárium évében nem is szabad másként tenni, hiszen ha nem fognak össze, „az ellenség” győzni fog. „Ha van összefogás, lesz jövő Székelyföldön” - fogalmazott a polgári párti politikus, aki tavaly decemberben a parlament elé terjesztette az SZNT autonómiatervezetét. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) háromszéki elnöke, Bálint József szerint „felhúzott kézifékkel soha nem lehetett haladni”, és ha valamelyik szervezet hiányzik, ez a felhúzott kézifékkel lenne egyenértékű. „Ahhoz, hogy emlékezetes legyen, mindannyiunknak ott kell lennie” - fogalmazott a Bálint József, aki szerint Székelyföld autonómiája nem csak a székelyek, magyarok ügye, hanem minden más nemzetiség ügye is. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) sepsiszéki szervezetének elnöke, Szakács Zoltán szerint nincs idő azon gondolkodni, hogy időszerű-e az autonómia, most fontos, hogy mindenki vegyen részt minden olyan rendezvényen, amely a székely önrendelkezést segíti elő.

Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke elmondta, március 10-én, szombaton a sepsiszentgyörgyi Turul téren 10:30-kor kezdődik a székely szabadság napi megemlékezés, majd a résztvevők innen autóba, autóbuszra ülve Marosvásárhelyre utazhatnak, hogy részt vegyenek a délután 4 órakor kezdődő megemlékezésen és felvonuláson. Gazda Zoltán arra kéri a résztvevőket, hogy mellőzzék a szélsőséges megnyilvánulásokat és ne használjanak pártjelképeket.

Kapcsolódók

Kimaradt?