HáromSéki replika a Harlem Shake-re

A már önmagában mulatságos Harlem Shake táncőrületről, amely terjedése idén februárban tört csúcsra, paródiát tettek közzé az erdélyi videómegosztón, a kukker.ro-n HáromSék címmel.

harlemshake kukker

A hónap folyamán százával töltötték fel a YouTube-ra a különböző helyszíneken készült félperces ugrálásokat, Erdélyben is több városban szerveztek ilyen céllal villámcsődületet. Kolozsvári villamoson, Marosvásárhelyen a stadionban, Szebenben a főtéren táncoltak szándékosan lehetetlen mozdulatokkal, maskarába öltözve a fiatalok.

harlem shake szeben

A Harlem Shake lényege, hogy a dal elején még egészen átlagosan viselkedő normális arcok közt valaki furcsán táncolgat, de nem is vesznek róla tudomást, aztán egy adott pillanatban, amikor elhangzik a „do the harlem shake” felszólítás a számban, hirtelen vágás után mindenki őrülten kalimpál össze-vissza, egymástól teljesen függetlenül, minél nevetségesebben. Kivitelezhető uszodában, víz alatt is, norvég katonák közt, osztályteremben, de tulajdonképpen bárhol, ahol erre kapható emberek összegyűlnek. 

harlem shake suliban

Az alapzenéül szolgáló lüktető elektro DJ Baauer, azaz Harry Rodrigues amerikai producer 2012-es heavy bass instrumental trackje, amelyet 2012. augusztus 23-án töltött fel a YouTube-ra. Számos elektronikus & trap zenei blog pozitívan fogadta. A tánc története viszont még korábbra nyúlik vissza. Először 1981-ben mutattak be hasonlót egy harlemi kosárlabdameccsen, ahol a felsőtest és a vállak mókás, egyidejű mozgatása volt a lényeg. A táncot utána hip-hop elemekkel egészítették ki, viszont a mostani őrületnek nem feltétlenül van köze az eredeti mozdulatokhoz.

HARLEM-SHAKE egyedul

A 2013 februárjában feltöltött videó, mely 24 órán belül 300 000-es nézőszámot produkált, sokakat megihletett, és azóta is további feltöltések árasztják el a megosztókat, míg – szinte várható és mindenképp üdvözlendő módon – a kukker.ro-n megjelent egy ízes paródia. A HáromSék című klippben billentyűs hangszerén játszva üldögél egy székely népviseletbe öltözött legény, fején laskaszűrővel, de a szintetizátor hangja helyett a Csárdáskirálynőből hallatszik részlet. A zenemű aztán átvált a Harlem Shake dallamára, mire a bajuszos alak csettintgetve, lábszárveregetősen táncolni kezd.

harlemshake kukkeres

A „do the harlem shake” felszólítás után a könnyed néptáncmozdulatok helyett lendületes kalimpálásba fog az immár bajusztalan székelyruhás és a hirtelen vágást követően mellette megjelent maszkos társa. A háttérben viszont összefont karral, mozdulatlanul állnak a bajuszos nézők – körülbelül így nézhetik a hagyománytisztelő székelyek a „sékelőket”. Csak ketten tesznek apró, szaggatott mozdulatokat, a szinte helyben topogó lépések, lassú bólogatás által a maguk módján távolságtartásukban is bekapcsolódnak, a másik három (a többség) viszont továbbra is rezzenéstelenül, mintha rosszallóan figyel. „Nálunkfelé, hogyaszondja...”

Kimaradt?