A marosvásárhelyieknek elegük lett, utcára vonulnak a repterükért

Tüntetést szerveznek szombaton a marosvásárhelyeiek a Transilvania Repülőtér megmentéséért. A tiltakozók kérik a munkálatok azonnali újraindítását, valamint a pályahosszabítás és a fejlesztésék elkezdését. "Kérjük a problémák megoldására és a repülőtér fellendítésére alkalmatlan illetékeseknek – a megyei tanács elnökének és a repülőtér igazgatójának – leváltását" - olvasható a tüntetésre szólító felhívásban. Péter Ferenc tanácselnök türelmet kér.

Megkeresésünkre a megyei tanács épülete elé meghirdett tüntetés egyik szervezője, Ferencz Zsombor elmondta, két éve követik a Transilvania Repülőtér fejlesztési munkálatait, és nagyon aggódnak, hogy belátható időn belül az ígérgetések ellenére nem indítják újra a repteret. „Néhány olyan vásárhelyivel, akik nagyon aggódunk a reptér újraindítása miatt, úgy éreztük, hogy meg kell tenni mindent, hogy ne állandósuljon ez a helyzet. Akkor telt be e pohár, amikor januárban a kivitelező arra hivatkozott a megyei tanácsnál, hogy hideg van, ezért felfüggesztik a munkálatokat, most meg egy esővízcsatornát emlegetnek problémaként”- magyarázta. 

Ha komoly gondok vannak, amelyet nehéz elhárítani - és Ferencz Zsombor szerint egy esővízcsatorna egyáltalán nem tűnik annak - legalább elvárják, hogy mutassák be a nagyközönségnek. A tüntetés szervezői előzőleg többször is felkeresték ötleteikkel az illetékeseket, de azok elzárkóztak a velük való tárgyalástól. Amiatt, hogy ilyen lassan haladnak a munkálatok, a megyei tanács elnökét és a reptér igazgatóját tartják felelősnek. "Túl könnyelműen, lazán kezelik a repülőtér ügyét" - jegyezte meg Ferencz Zsombor. 

Mint arról már beszámoltunk, a kifutópályája felújítását végző cég decemberben kérte, hogy hagyják jóvá a munkálatok felfüggesztését az alacsony hőmérséklet miatt, a kérésnek a megyei tanács helyt adott. A kivitelező eredetileg január végéig kért időt, ám élt a hosszabbítás lehetőségével, és február végéig megkapta a jóváhagyást a tanácstól a munkálatok felfüggesztésére.

Ferencz Zsombor elmondta, nem hiszi, hogy a fél város utcára vonul a repülőtérért,  száz-kétszáz emberre számítanak, ám remélik, hogy ötletességgel, játékokkal sikerül felkelteni az emberek figyelmét. „Nem az a cél, hogy mindenki tüntessen, hanem hogy megoldódjon a probléma”- tette hozzá Ferencz. 

Péter Ferenc türelmet kér

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke megkeresésünkre elmondta: megérti, hogy sok embert foglalkoztat a marosvásárhelyi reptér helyzete, ő is azt remélte, hogy gyorsabb lesz a felújítási folyamat. "Mindent összevetve  nem állunk rosszul, a munkálatokra meghirdetett versenytárgyalást a lehető leggyorsabb idő alatt lebonyolítottuk, óvások sem voltak, és a munkálatok ősszel el is kezdődtek" - mondta a megyeelnök.  

A szerveződő tüntetésre reagálva Péter elmondta: bárkinek jogában áll tüntetni, ha elégedetlen a jelenlegi helyzettel. "Mi ezt egy jelzésként fogjuk értékelni, amely azt mutatja, hogy a lakosságot komolyan foglalkoztatja a repülőtér ügye. Akárcsak minket, hiszen a megyei tanács is kiemelt figyelemmel kezeli a repülőtér felújítását” – jelentette ki. Emlékeztetett, hogy a felújítási munkálatokat majdnem teljes egészében állami támogatásból fogják fedezni, ez pedig azt mutatja, hogy sikerült meggyőzni a kormányt, hogy a marosvásárhelyi repülőtér megmaradása országos érdek. 

Hangsúlyozta: most az a legfontosabb, hogy a kivitelező cég minden előírást betartva és a legjobb minőségben végezze el a munkát. „Szeretném, ha az elégedetlenkedők is megértenék, hogy nem fogjuk sürgetni a munkálatokat a minőség kárára. Mi azt tartjuk szem előtt, hogy az átadást követően a kifutópályát biztonságosan lehessen használni, és az utazóközönség a jövőben elégedett legyen a marosvásárhelyi repülőtér szolgáltatásaival”- magyarázta. 

Kapcsolódók

Kimaradt?