A Lugos–Déva autósztráda építését késleltethetik a régészeti leletek

A múlt nyáron végzett előzetes feltárások során a Bálinc–Traian Vuia szakaszon több, a bronzkorszakból, valamint a késő római, illetve középkorból származó lelőhelyeket felfedeztek fel a régészek.

lugojdej sirok

A tion.ro arról számol be, hogy Bégakörtés (Păru, Temes megye) faluban feltárt ötven sírhely a legnagyobb eddig ismert bronzkori temetkezési hely.

Florin Draşovean régészprofesszor összeállította a Lugos–Déva autópálya útvonalán található lelőhelyek feltárására vonatkozó műszaki tervet, az érvényes szabályoknak megfelelően. A jelentés késleltetheti az autósztráda építését.

lugojdej arh

„A legfontosabbak a Balta Sărată kulturális csoporthoz tartozó bronzkori lelőhelyek, amelyek kora, klasszikus módszerekkel a Kr. e. XIII–XII. századra tehető. Ötszáznál több régészeti lelőhelyet kutattunk, emberi lakhelyül szolgáló gödröket, a lakóhelyek elkészítéséhez szükséges agyagot szolgáltató gödröket fedeztünk fel, valamint félszáznál több olyan sírhelyet, ahova elhamvasztott tetemeket temettek – mindmáig az e kultúrát képviselő népesség legnagyobb temetkezési helyét” - idézi a Nyugati Jelen Draşovean professzort.

Kimaradt?