A miniszterelnök találkozik az igazságügyi törvények ellen tüntető szervezetekkel

Mihai Tudose miniszterelnök találkozni fog az utcai tüntetéseken aktívan részt vevő 43 szervezet képviselőivel, akik szombaton nyílt levélben kérték, üljön tárgyalóasztalhoz velük a december 27-e és 30-a közötti napokban.

Mihai Tudose miniszterelnök a Facebookon válaszolt a felkérésére.

„Nyitott vagyok a párbeszédre, és december 27-ét javaslom ennek dátumaként. Meggyőződésem, hogy hatékonyan tudunk majd kommunikálni az ország és az állampolgárok érdekében, és ehhez toleranciára, valamint az eltérő véleményekkel szembeni nyitottságra van szükség. Boldog karácsonyt!” – írta a kormányfő A korrupció öl elnevezésű online közösség Facebook-oldalára küldött üzenetében.

Mihai Tudose azt követően reagált így, hogy az igazságügyi törvények és a büntető törvénykönyv módosításai elleni tüntetéseken aktívan részt vevő 43 szervezet nyílt levélben kérte tőle, fogadja őket egyeztetésre a december 27-e és 30-a közötti napokban. A levelet aláíró szervezetek között található többek között a Társadalmi Párbeszédért Csoport (GDS), a Romániai Diákszervezetek Országos Szövetsége (ANOSR), a Romániai Ifújági Tanács, A korrupció öl nevet viselő online közösség és a #Rezist mozgalom képviselői. 

„Intézményes, higgadt, nyugodt, racionális, az elmúlt év civil és politikai állásfoglalásaira jellemző éleshangúságot nélkülöző beszélgetést szeretnénk. Meglátásunk szerint Románia jövője, a demokratikus értékek, a jogállam, a szabadság és az állampolgárok jóléte elsődleges fontosságú, és a párbeszédet tartjuk az egyetlen megoldásnak a demokrácia megvédésére és megerősítésére” – írták. A szervezetek úgy vélik, hiányos volt a párbeszéd a törvényhozó szervek és a társadalom között az igazságügyi törvények elfogadásával és a büntető törvénykönyv tervezett módosításaival kapcsolatban.

„Mi több: a törvényhozó szervek és a független állami intézmények, a törvényhozó szervek és az európai intézmények, valamint a törvényhozó szervek és európai uniós, illetve NATO-partnereink közötti dialógus megszakadása veszélybe sodorja a hatalmi ágak szétválasztásának elvét és országunk hitelét. Fennáll annak a kockázata, hogy igen eltávolodunk a demokratikus értékektől, a szabad világtól, nemzetünk jövőjét veszélyeztetve ezzel” – fogalmaznak a levél aláírói, hozzátéve, hogy készek és hajlandók a párbeszédre, így próbálva hozzájárulni a jogállamiságot és az alapvető jogokat tiszteletben tartó, demokratikus megoldások megtalálásához.

(Címlapfotó forrása: romaniatv.net)

Kapcsolódók

Kimaradt?