Johannis szerint Románia is Lengyelország sorsára juthat

Klaus Johannis államelnök szerint "nyilvánvalóan fennáll a kockázata" annak, hogy az Európai Bizottság Romániával szemben is elindítja az uniós alapszerződés hetes cikkelye szerinti eljárást, miután a kormánytöbbség Románia külföldi partnereinek figyelmeztetése ellenére folytatta az igazságügyi törvények módosítását – írta az MTI.

Az államelnököt szerdán kérdezték az újságírók az uniós szavazati jog felfüggesztésének kockázatával járó eljárás Romániával szembeni alkalmazásának lehetőségéről azt követően, hogy az EB aznap bejelentette: a vitatott igazságügyi reform miatt aktiválja Lengyelország ellen az "atomfegyverként" is emlegetett, mindeddig példa nélküli eljárást.

Johannis nem foglalt állást Varsó és Brüsszel vitájában, az EB bejelentése azonban szerinte a bukaresti kormánytöbbség számára is figyelmeztetés. "Csak akik a Holdról jöttek, hihetik azt, hogy nem lesz következménye, ha átláthatatlan módon fogadnak el törvényeket" - mondta az államelnök. Hozzátette: ezzel Románia megítélését kockáztatják, és megkérdőjeleződik a jogállamiság, ahogyan tavasszal történt a hírhedt 13-as kormányrendelettel.Fotó forrása: gandul.info

Az államfő arról is beszélt, hogy az igazságszolgáltatás ellenőrzés alá vonására irányuló törekvések nem szolgálják a rendszer javát, hanem rontanak rajta. Elmondta, Tudorel Toader igazságügyi miniszter "kerüli" őt e téma kapcsán. Johannis elvárta volna, hogy a tárcavezető konzultáljon vele az igazságügyi törvények módosításának kezdeményezése előtt, erre azonban nem került sor.

Az elnök szerint "teljesen átláthatatlan" az eljárás, amellyel a parlament módosítja az igazságügyi törvényeket, és úgy véli, azért vált ez sürgőssé, mert "a büntetőügyesek pánikba estek". 

Kapcsolódók

Kimaradt?