Sátánizmussal vádolják a Waldorf-oktatást Csíkszeredában

Többen ellenségesen fogadták azt a hírt, hogy ősztől Waldorf előkészítő osztály indul Csíkszeredában, ahol ez az oktatási forma eddig csak óvodai szinten volt jelen.

Az induló csoport a Xántusz János Általános Iskola csobotfalvi épületében kap majd helyet. Kopacz-Madarász Kinga anyuka a maszol.ro-nak elmondta, évekkel ezelőtt kezdeményezte egy Waldorf-osztály indítását, mert gyermekük a már működő Waldorf-óvodába jár, és azt szeretné, ha iskolában is ebben a képzési formában részesülne.

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség pozitívan viszonyult a kezdeményezéshez, így a 2013-2014-es beiskolázási tervben már szerepel is egy előkészítő osztály, valamint meghirdettek egy tanítónői állást is erre a feladatra Csíkszeredában. Kopacz-Madarász Kinga elmondta, közel két tucat csíkszeredai szülő szeretné a gyerekét Waldorf-iskolába járatni. A folyamatosság érdekében az előkészítő osztály után jövőtől a négy elemi osztály is indulna, és ha minden jól megy, akkor Csíkszeredában a Waldorf-oktatás nyolcadik osztályig elérhető lesz.xantusjanos

A hír indulatokat keltett a városban, kisebb vita is kialakult a helyi napilapok hasábjain és az interneten. A hírt az olvasók különbnél különb vádakkal illették, egymást és a Waldorf-rendszert ostorozva. Olyanok is akadnak a véleménynyilvánítók között, akik szektákkal, vagy egyenesen Luciferrel és a sátánizmussal hozzák összefüggésbe a Rudolf Steiner elméletein alapuló alternatív oktatási formát.

Bírálja az oktatási módszert Bartos Júlia tanárnő is, aki többek között azt állítja, hogy csak munkanélkülieket termel, a gyerekek egész nap azt tesznek, amit akarnak, ki-be járnak az osztályból. A pedagógus továbbá kifogásolja, hogy a Waldorf nem állami finanszírozású oktatási forma. Azt is felrótta a Waldorf-oktatásnak, hogy országos szinten az ebben az oktatási formában részesült diákok rosszabb eredményeket érnek el az érettségin és az ilyen jellegű iskolák oklevelet sem adnak gyerekek kezébe.waldorf

„Mindenkinek jogában áll ellenvéleményezni valamit, de senkinek nincs joga félrevezetni az embereket és azt állítani, hogy ez nem egy állami finanszírozású iskola, hogy nem elismert iskola, és hogy a gyerekeknek erről nincs elismervényük" – szögezte le a maszol.ro-nak Dán Judit, a kolozsvári Waldorf-iskola egyik alapítója, aki a héten tartott előadást Csíkszeredában a Waldorf oktatási módszerekről.

Egy hasonlattal élve elmondta: ez éppen olyan, mint amikor valaki az elefántról azt állítja, az csak egy cső, mert csak az ormányát fogja, míg a másik madzagnak írja le, mert éppen a farkát tartja a kezében. Mint mondta, az oktatás minősége itt is tanárfüggő, akárcsak a hagyományos oktatási rendszerben. "Egy jó tanár mindenütt jó munkát végez, egy gyenge tanár mindenütt kivetnivalót hagy maga után" – jegyezte meg.

A statisztikák szerint míg 2011-ben a sikeresen érettségizők országos hányada 45,72 százalékos volt, a Waldorf -iskolásoké Temesváron 93, Iași-ban 84, Bukarestben 75 százalékos volt. Tavaly az országos átlag átmenési arány 44,02 százalékos volt, míg a Waldorf iskolában tanuló diákoké országos szinten 90 százalék feletti.

Kimaradt?