USR

USR-határozat született Temesváron: Romániának az EU „kemény magjában” a helye

Az Európai Unió gazdasági és politikai 'kemény magjához' tartozó országokhoz való felzárkózást szorgalmazza a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), amely dokumentumot fogadott el erről egy, az EU jövőjéről szóló konferencián, Temesváron. 

Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint a Románia és a többi európai ország közti szakadék csökkentését szorgalmazó dokumentum 12 pontban foglalja össze azokat a következtetéseket, amelyeket az európai politikai szakértők és az európai pártok képviselői megfogalmaztak. Az USR a dokumentumban Románia haladéktalan felvételét sürgeti a schengeni övezetbe, valamint az euroövezethez való felzárkózásra való 'alapos felkészülésre' szólít fel. 

A határozatban az USR követeli a kormánytól, hogy az Európai Unió értékeihez és alapelveihez igazodó politikát folytasson, és garantálja a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. 

Kérik az Európai Bizottság által az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében idén november 15-én megfogalmazott következtetések figyelembevételét, valamint választási reform bevezetését úgy országos, mint európai szinten, konkrétan a választási küszöb 5%-ról 3%-ra való csökkentését és nemzetközi jelöltlisták elfogadását EP-választásokkor. 

A temesvári konferencián új platform is alakult a párton belül: az EUSR, amely az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekkel, az Európához közelítő romániai kezdeményezésekkel foglalkozik majd. 

Kapcsolódók

Kimaradt?