Így hátráltatná az USR a megosztott áfafizetésről szóló sürgősségi kormányrendelet elfogadását

Ötezer módosító javaslatot nyújtott be a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a megosztott áfafizetésről szóló sürgősségi kormányrendelethez.

Ez lesz az első alkalom a román parlamentben, amikor egy fontos téma kapcsán élnek az úgynevezett filibuszter lehetőségével, amelynek célja a döntési folyamat hátráltatása - mutat rá az USR pénteki közleménye. Az idézett forrás szerint a módosító indítványok összesen 821 oldalt tesznek ki, ezeket fel kell olvasni, meg kell vitatni, majd pedig szavazni kell róluk a képviselőház pénzügyi-költségvetési bizottságában, illetve a plénumban is.

Az USR ellenzi a megosztott áfafizetésről szóló rendeletet, amelynek gyakorlatba ültetése esetén szerintük "megfojtja majd az országot a bürokrácia", és a külföldi befektetők még inkább elkerülik Romániát. Az alakulat a filibuszternek nevezett eljárással próbálja meg hátráltatni a döntési folyamatot az ügyben. A közlemény szerint az eljárás "a parlamenti kisebbség fegyvere a többség által elkövetett visszaélésekkel szemben".

Az Egyesült Államok szenátusában például nem korlátozzák a felszólalások időtartamát, 2013-ban Rand Paul szenátor 13 órán keresztül beszélt egy olyan törvény ellen, amely lehetővé tette az akkori elnök számára a drónok célzott likvidálásra való használatának elrendelését az USA területén.

„Az igazság az, hogy az ellenzék nem tudja megakadályozni a parlamentben a megosztott áfafizetésről szóló rendelet elfogadását. Nem tudjuk ezt megtenni, mert Liviu Dragnea, Ionuţ Mişa, Darius Vâlcov, Florin Georgescu és Liviu Voinea mindenképpen el akarja végezni az országon ezt az adóügyi kísérletet, és a PSD-ALDE-féle szavazógépezet igen fegyelmezett, mindenről úgy szavaz, ahogy parancsolják. Nem tudjuk tehát megállítani őket, de megnehezíthetjük az életüket. (...) A képviselőház szabályzata értelmében mi akárhány módosító javaslatot benyújthatunk, és ezeket - kérésünkre - a plénumban is szavazásra kell bocsátani. Biztosak lehetnek abban, hogy mi ezt kérni fogjuk, mind az ötezer módosító indítvány esetében" - idézi a közlemény Claudiu Năsui képviselőt.

A módosító javaslatokat csak azzal a feltétellel vonja majd vissza az USR, ha a parlamenti többség elutasítja a megosztott áfafizetésről szóló rendeletet, vagy teljesen opcionálissá teszi az eljárás alkalmazását. "Az USR minden rendelkezésre álló eszközzel harcolni fog a parlamentben e korrupt, inkompetens és veszélyes kormány ellen" - mutat még rá a közlemény.

A megosztott áfafizetésről szóló rendeletet jóváhagyó törvényt október 31-én fogadta el a szenátus, a végső döntést azonban a képviselőháznak kell meghoznia. 

Kimaradt?