Elégedetlen az új közigazgatási törvénnyel az USR

Az új Közigazgatási Törvénykönyv lesz az utolsó szeg, amit a Szociáldemokrata Párt (PSD) elüt a román adminisztráció koporsójába – írja a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által szombaton az Agerpres hírügynökségnek küldött közleményében.

Az USR nehezményezi, hogy az új Közigazgatási Törvénykönyv már nem írja elő, hogy összeférhetetlenség megállapítása után egy vezető három évig nem tölthet be köztisztséget és azt sem, hogy egy miniszternek távoznia kell, ha nem tud elszámolni vagyona eredetéről.

„A Közigazgatási Törvénykönyv szétveri az utóbbi 15 év azon erőfeszítéseit, hogy a feddhetetlenség és a teljesítmény legyen jellemző az adminisztrációra. Az új törvénykönyvnek, akárcsak az igazságszolgáltatási törvények módosításának, a korrupció elleni harc meggyengítése a célja, ezúttal az összeférhetetlenségi és a feddhetetlenségi kritériumok lazítása, a politikai tisztségviselők felelősségének csökkenése által” – írják a közleményben.

Az USR szerint a törvénykönyv „szuper-prefektusokat” hoz létre, miután ezeket államtitkári ranggal közméltóssággá emeli, míg a közhivatalnokokat politikailag alárendelt technikai személyzetté alacsonyítja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?