Törvénytervezet: legyen kötelező érettségi vizsgán a testnevelés

A testnevelési órák számának növelésére és a motorikus képességek felmérésének kötelező érettségi tantárgyként való bevezetésére nyújtott be törvénytervezetet ötvenhárom parlamenti képviselő. A tanügyi és sporttevékenységeket szabályozó törvényeket módosító javaslatot a Szociáldemokrata Pártot (PSD), a Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR), valamint a nemzeti kisebbségeket képviselő törvényhozók írták alá, összesen 53-an. 

A tervezet értelmében minimum heti két órában kellene foglalkozni már a bölcsődékben a gyermekek pszichomotorikus fejlesztésével. Az óvodákban heti 3 órát kellene erre szánni minden csoportban, függetlenül attól, hogy rövid vagy hosszú programmal működő óvodáról van-e szó. Az elemi osztályokban is minimum 3 testnevelési órát javasol a tervezet. Az általános iskolában (5-8. osztály), valamint líceumban (9-12. osztály) szintén heti 3 testnevelés órát, plusz heti két óra csoportos versenysportot írna elő a jogszabály. 

A felsőoktatás minden szemeszterében is hetente kétszer kellene testnevelés órán részt venniük a diákoknak a tervezet szerint, ezen felül két óra csoportos versenysportot is előírna a törvény, ez utóbbit választható tevékenységként. A javaslat azt is megszabná, hogy a motorikus képességeket kötelező érettségi vizsga keretében mérjék fel mindazon diákok esetében, akiknek egészségi állapota nem indokolja, hogy felmentsék a testnevelési órákon való részvétel alól. 

'Ha többen fognak sportolni, akkor kevesebb ágyat foglalnak majd el a kórházakban azok, akik a mozgáshiány és az ülő életmód miatt betegedtek meg' - érvelnek a tervezet kidolgozói. A javaslatot először a képviselőház tárgyalja, majd végső döntést a szenátus hoz róla. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?