Ponta szerint Dragnea nem maradhat a képviselőház élén

A Pro Románia párt támogatja, hogy váltsák le Liviu Dragneát a képviselőház éléről, de a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által benyújtandó bizalmatlansági indítványt nem - közölte kedden Victor Ponta, a formáció társelnöke. 

Ponta a parlament épületében tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy Liviu Dragnea nem maradhat az alsóház elnöki tisztségében, mert szerinte Dragnea azért módosítana a törvényeken, hogy megszabaduljon a bűnvádi ügyeitől. A volt kormányfő elmondta: a Szociáldemokrata Párt egyik jelenlegi alelnökét kellene javasolni az alsóház élére, egy olyan személyt, akinek nincsenek bűnvádi ügyei.

A Pro Románia párt társelnöke szerint a PSD elnöke ellen indított harmadik bűnvádi eljárás "Liviu Dragnea végét" fogja jelenteni, majd hozzátette: félve gondol arra, hogy ez ugyanakkor "a PSD és Románia vége is" lehet. 

Victor Ponta és a másik társelnök, Daniel Constantin ugyanakkor azt is bejelentette: pártjuk parlamenti képviselői nem fogják támogatni a Nemzeti Liberális Párt által benyújtandó bizalmatlansági indítványt. "Nem szavazzuk meg a bizalmatlansági indítványt, nem is értem, mire jó ez. Megpróbáltunk választ találni egymás közt arra, mit nyer Románia a PNL bizalmatlansági indítványából, de nem találtunk pozitív választ. Semmit nem nyerne, esetleg egy újabb politikai válságot" - érvelt a Pro Románia párt társelnöke.

Az Mentsétek meg Románia (USR) politikusaival folytatott tárgyalást követően Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alsóházi frakcióvezetője bejelentette: megállapodtak abban, hogy a két párt közösen nyújtja be a kormány elleni bizalmatlansági indítványt, és felkérik a többi politikai alakulatot is, hogy támogassák azt.

Kapcsolódók

Kimaradt?