Már általános sztrájkkal fenyegetnek a szakszervezetek

Elindította az általános sztrájkot előkészítő eljárást a Frăţia Szabad Szakszervezetek Országos Szövetségének (CNSLR) Operatív Tanácsa, az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség pedig Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter leváltását követeli az adótörvénykönyv tervezett módosításai miatt.

A CNSLR elégedetlenségének legfőbb oka, hogy a kormány a munkavállalóra tervezi hárítani a társadalombiztosítási járulékok terhét. A szakszervezeti szövetség szerint a tervezett intézkedés gyakorlatba ültetése nyomán csökkenni fognak a fizetések – főleg a versenyszférában –, és munkahelyek szűnnek meg.

Az érdekvédelmi szövetség közleményében rámutat, az általános sztrájk kirobbantásához szükséges aláírások összegyűjtése után az Országos Tanács dönt majd a munkabeszüntetés időpontjáról. A CNSLR-nek több mint félmillió tagja van, többek között az egészségügy, tanügy, szociális ellátórendszer, közigazgatás, energiaipar, vegyipar, szállítás, bútorgyártás, mezőgazdaság terén tevékenykedő munkavállalókat tömörít.

„A rabszolgatartó rendszert erősíti”

Az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter leváltását követeli, ugyanakkor kéri az államfőt, vállalja fel a közvetítő szerepet a kormány és a társadalmi partnerek között.

"Van egy cinikus munkaügyi miniszterünk, akit nem érdekel a munkapiac, nem látja át a törvényeket, és nincs tudatában az általa betöltött tisztség szerepének és jelentőségének. Ilyen munkaügyi miniszterrel nem lehet visszaállítani a dolgozó állampolgárok iránti tiszteletet. Az általa szorgalmazott intézkedések, az, hogy félretájékoztat, az, hogy hazudik, ahányszor csak adatokat közöl és feudális gondolkodása mind a dolgozó állampolgárok ellen irányul, és ennek súlyos következményei lesznek mind társadalmi, mind gazdasági téren" - olvasható az Alfa Kartell közleményében.

A szakszervezet képviselői szerint a munkaügyi miniszter által kidolgozott egységes bértörvény a "valaha volt egyik leggyengébb" ilyen jogszabály, amely ahelyett, hogy felszámolná a közalkalmazottak bérezési rendszerén belüli aránytalanságokat, inkább fokozza ezeket.

Az Alfa Kartell úgy véli, a kormány annak ellenére is kitart tervezett intézkedései mellett, hogy a társadalom egyetlen szegmense sem támogatja ezeket. "A kormány által szorgalmazott új adótörvénykönyv, amelynek értelmében a munkáltatóról a munkavállalóra hárul a társadalombiztosítási járulékok terhe, csak erősíti a romániai rabszolgatartó rendszert" - fogalmaz a közlemény.

Tăriceanu nem veszi komolyan a fenyegetéseket

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke azt nyilatkozta szerdán este a România TV műsorában: a szakszervezetek be akarják bizonyítani, hogy tevékenyek.

„Látom, hogy egyes szakszervezeti vezetők az utóbbi időben aggasztó nyilatkozatokat tesznek, miszerint csökkeni fognak a fizetések. A bérek egyetlen lejjel sem csökkennek (...), ellenkezőleg, nőni fognak. Nekem kérdésem lenne a most nagyon hangos szakszervezetekhez: 2010. július 1-jén, amikor levágták a nyugdíjakat és fizetéseket, akkor hol voltak? Egyetlen szót sem szóltak” - mondta Călin Popescu-Tăriceanu.

Kifejtette: Bogdan Hossu, az Alfa Kartell elnöke csak azért nyilatkozott az utóbbi időben a fizetésekről, hogy szerepeljen a tévében. „Hossu mindenképpen szerepelni akart a tévében, ezért mondta, hogy csökkeni fognak a fizetések” - mondta Călin Popescu-Tăriceanu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?