A kormányfő bizonygatja: nem csökkennek a bérek január elsejétől

A bérek sem a köz- sem a privátszférában nem csökkennek azáltal, hogy január elsejétől a társadalombiztosítási járulékok kifizetése a teljes egészében a munkavállalókra hárul - bizonygatta kedd este Mihai Tudose miniszterelnök az országos érdekegyeztető tanács ülésén.

A kormány közleménye szerint a társadalombiztosítási járulék terhének áthárítása volt az egyik fő témája az országos érdekegyeztető tanács ülésének, amelyen a miniszterek egy része mellett részt vettek a nagy szakszervezeti szövetségek és a munkáltatók országos szervezeteinek vezetői.

Mihai Tudose miniszterelnök és Ionuţ Mişa pénzügyminiszter a tárgyalásokon megerősítették: a bérek sem a köz- sem a privátszférában nem csökkennek a társadalombiztosítási járulékok terhének a munkáltatóra hárításával. A közlemény szerint a munkáltatói szervezetek „nagyon helyesnek” minősítették az intézkedést, a szakszervezetek a jelenlegi rendszer megtartása mellett foglaltak állást. 

Mint korábban írtuk, a legrosszabb forgatókönyv szerint több száz lejjel csökken az alkalmazottak nettó fizetése január elsejétől, ha hatályba lépnek a kormány által csütörtökön bejelentetett adó- és járulékváltozások. Csak a minimálbérből élők járnak jól. Ennek oka, hogy az állam nem kötelezheti a munkaadókat arra, hogy akkora béremelést adjanak jövőre az alkalmazottaiknak, amiből fedezni tudják a kifizetendő többletösszeget. Csökkenő fizetésekről nyilatkoztak a Maszolnak gazdasági elemzők is.

Kapcsolódók

Kimaradt?