„Miniamnesztia”: 33 gyilkos és 47 nemi erőszakoló szabadult a börtönökből

A büntetés-végrehajtási jogorvoslati törvény hatályba lépésének első napján 33 gyilkosságért, 47 nemi erőszakért, 135 rablásért és 184 lopásért elítélt személy szabadult a börtönökből.

A statisztikát az Országos Börtönigazgatóság (ANP) közölte csütörtökön a bukaresti sajtó kérésére. Mint ismert, múlt csütörtökig 529 személy szabadult a börtönből a jogszabály alapján, amely szerint minden elítéltnek harmincnaponként hat nappal rövidítik le a büntetését, ha nem megfelelő körülmények között tartották fogva. Rajtuk kívül további 3 349 fogvatartott jogosult arra, hogy kérje feltételes szabadlábra helyezését.

Az ANP adatai szerint a legtöbb elítélt a Giurgiu (80), Konstanca (55) és Iași (37) megyei börtönökből került szabadlábra. A csíkszeredai börtönből 7 rabot engedtek ki, és további 21-nek a szabadlábra helyezése várható. További erdélyi adatok: Nagyenyed 30 (45), Marosvásárhely 5 (50), Feketehalom 4 (110), Szamosújvár 8 (55).

Korábban Tudorel Toader igazságügyi miniszter kijelentette: reméli, hogy nem fog nőni a bűnözési arány a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye miatt. Hozzátette, maga is meglepődött a szabadon engedett foglyok számán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?