A lakosság bevonásával tartanak bűnmegelőzés hetét Hargita megyében

A Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség szervezésében a bűnmegelőzés hetét tartják október 2. és 6. között. A tematikus napokon a lakosság aktív részvételére számítanak, amelyen lehetőség nyílik a legalapvetőbb bűnmegelőzési módszerek elsajátítására – tájékoztatták hétfőn délelőtt a sajtót.

A Hargita megyei rendőrség által szervezett programok révén iskolások, családanyák és idősek számára célzottan szervezik a programokat több civil szervezettel és más közhivatalokkal együttműködve.

Hétfőn Csíkszeredában a Márton Áron Gimnáziumban és az Octvian Goga középiskolában tartanak interaktív tudatosító kampányt a rendőrség munkatársai. A diákok virtuális szemüvegen keresztül próbálhatják ki, hogy különböző mértékű alkoholfogyasztás következtében mennyit romlik az ember koncentrációs képessége.

„Hétfőn este 6 órától a Csíki Játékszín kamaratermében Bajka-Barabás Réka színművész pantomim-előadást tart. A darabra, amelynek végén pszichológusi felvilágosítást tartanak, ingyenes a belépés. A jelenlévők között értékes díjakat is kisorsolnak, például egy fodrászati utalványt, pilatesbérletet, értékes könyveket, illetve vitaminkészítményeket tartalmazó ajándékcsomagokat” – számolt be a program kezdetéről Manuela Ionescu rendőrbiztos, a bűnmegelőzéssel foglalkozó osztály vezetője. 

A hét további napjai is tematikusan kapcsolódnak a bűnmegelőzéshez: kedden a kamaszok tájékoztatásán lesz a hangsúly, szerdán a köz- és magánvagyon védelméről lehet fontos tudnivalókkal gazdagodni. Ennek részeként a Dedeman áruház szomszédságában a riasztóberendezések, térfigyelő-kamerák  hasznát és működését ismerhetik meg az érdeklődők. Tombola is lesz a helyszínen, a szerencsések ilyen biztonsági berendezéseket nyerhetnek.

Csütörtökön a családon belüli erőszakra vonatkozó tudatosító kampányt tartanak, a csíkszeredai készruhagyárban dolgozók számára, amelyből kiderül, hogy a bántalmazottak miként kérhetnek védelmet és segítséget.

Pénteken a közúti balesetek megelőzésére fektetik a hangsúlyt, ennek érdekében megint igénybe veszik a virtuálisvalóság-szemüvegeket: az egyik autósiskola közreműködésével 12 órától kezdődően Csíkszereda főterén kipróbálhatjuk, hogy milyen különböző alkohol mennyiségek elfogyasztása után autót vezetni.

„Minél több szempontot meg szeretnénk mutatni ezeken a rendezvényeken, hiszen nemcsak az közutakon, hanem online is bűncselekmény áldozatai lehetünk. Különösen nagy figyelmet szentelünk – és hasonlóra biztatunk minden embert – a gyermekek és az idősek biztonságára” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő.

Constantin Mihalache megyei rendőrparancsnok hozzátette, hogy nagyon remélik, tényleg lesz haszna ennek a kezdeményezésnek, és a jövőben sikerül még tartalmasabb programokat szervezni, még több közreműködő bevonásával.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?