A biztonságos internethasználatra figyelmeztetnek Biharban

Az Európai Unióban 2003 óta február 7-én ünneplik a biztonságos internethasználat napját. Az INSAFE (European Safer Internet Network) hálózat koordonálásával zajló európai nap idei mottója: Légy a változás: együtt egy jobb internetért.

A Bihar Megyei Rendőrség bűnmegelőzési osztálya több találkozót is tartott, kedden pedig a nagyváradi Művészeti Líceum diákjainak a téma kapcsán készült munkáit állították ki az Oradea Plázában. Ugyanakkor felhívják a szülők, pedagógusok, és a diákok figyelmét is arra, hogyan használhatják biztonságosabban a világhálót.

Romániában az utóbbi években az okostelefonok és a táblagépek el terjedésével ugrásszerűen megnőtt az internező kamaszok száma is, a városokban élő 16 évüket betöltött fiatalok több mint 90 százaléka használja avilághálót.

A virtuális világ veszélyeket is rejt, például a malware-k (rosszindulatú szoftverek) telepítése, a személyiséglopás, az online bántalmazás, zaklatás vagy éppen gyermekpornogáfia terjedése. Ezek megelőzősére, elkerülésére a Bihar megyei rendőrök azt ajánlják, hogy a szülők nyíltan beszéljenek gyermekeikkel az internethasználat veszélyeiről, de figyeljenek gyermekük online ismerőseire is. Szükség esetén használjanak tartalomszűrőket a gyermek számítógépén, stb.

A fiatalok figyelmét arra hívják fel, hogy soha se adjanak meg interneten megismert embereknek személyes adatokat (ideértve a telefonszámot, személyi számot, iskolájuk nevét, fényképeket stb.). ha valaki erőszakosan kéri ezeket az adatokat, mondják el szüleiknek, az esetek többségében ugyanis tisztességtelen szándékkal kérik az adatokat.

Ajánlatos, hogy az interneten, a közösségi oldalakon olyanokkal tartsanak kapcsolatot a fiatalok, akiket valóban ismernek. Soha ne hívják fel saját telefonszámukról az interneten megismert embereket, és ne menjenek bele személyes találkozásba. A közösségi oldalakon különösen figyeljenek a fiatalok a biztonsági beállításokra, arra, hogy ki mit láthat adatlapjukon, ki láthatja posztjaikat stb., jelszavaikat pedig ne árulják el.

Nem minden igaz, amit látunk

Ne feledjük, nem minden igaz, amit az interneten olvasunk. Egy weboldalt gyakorlatilag bárki működtethet, ezekre sok esetben hamis vagy téves információk kerülnek fel. Nemcsak a szövegeket, hanem a fényképeket és videókat is lehet módosítani különféle programokkal.

A képet, videók stb. manipulálásával a virtuális világban hitelesnek tűnhet olyasmi is, ami a valóságban meg sem történt. A fiatalokat kérik, ne telepítsenek a gépre ismeretlenektől érkező programokat, n nyissanak meg linkeket. Fontos: ha valaki zavaró a virtuális térben, bármikor meg lehet vele szakítani a kommunikációt. Nem kötelező eltűrni a félelemkeltést, a provokációkat, és bármikor segítségért fordulhatnak a felnőttekhez.  

Kimaradt?