FRISSÍTVE - Helyén maradhat a legfőbb ügyész és a DNA főügyésze

Nem tartja időszerűnek, ezért nem kezdeményezi a legfőbb ügyész és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének tisztségéből történő elmozdítását – jelentette be szerdán Tudorel Toader igazságügy miniszter, miután ismertette a sajtóval az Augustin Lazăr és Laura Codruta Kövesi tevékenységét kiértékelő jelentését

Sajtótájékoztatóján a tárcavezető felidézte: a két főügyész tevékenységének kiértékelését az indokolta, hogy a DNA bűnvádi eljárást indított a 2017/13-as kormányrendeletet elfogadása körülményeinek kivizsgálására. Az eljárás ellen a szenátus elnöke emelt alkotmányossági kifogást, arra hivatkozva, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett a DNA révén a legfőbb ügyészség és a kormány között - mutatott rá Tudorel Toader. 

Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta, mindenféle külső nyomásgyakorlás nélkül, személyesen végezte el a legfőbb ügyész és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze munkájának kiértékelését. Arra a következtetésre jutott, hogy nem időszerű Augustin Lazăr és Laura Codruta Kövesi tisztségéből történő elmozdítása, miközben a korrupcióellenes harcot bátorító Európai Bizottság továbbra is megfigyelés alatt tartja a román igazságszolgáltatást.

Toader  hozzátette, az elkövetkezőkben személyesen fogja monitorozni  a DNA, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyszség (DIICOT), illetvea legfőbb ügyészség vezetőinek tevékenységét. "Amit viszont a jogállamiság szellemében időszerűnek tartunk, az a DNA, a DIICOT és a legfőbb ügyészség jelentési kötelezettségének bevezetése. Ez az igazságügyi miniszter hatáskörébe fog tartozni, és az ügyészek függetlenségének korlátozása nélkül zajlik majd" - fogalmazott a miniszter, aki szerint ezzel a cél "elejét venni annak, hogy a bűnmegelőzési tevékenység a demokráciát, az alapvető jogokat és szabadságokat veszélyeztető tevékenységgé váljon". 

Toader szerdai sajtóértekezletén csaknem háromnegyed órán keresztül ecsetelte, milyen súlyos alkotmánysértést, hatásköri túllépést követett el a vádhatóság, de aztán arra a következtetésre jutott: maga az alkotmánybírósági döntés a garancia arra, hogy ilyesmi a jövőben nem történhet meg, és az "adott körülmények között" nincs szükség egyéb intézkedésre. 

Johannis helyesli a döntést

"Nagyon helyes, hogy az igazságügyi miniszter szemmel tartja a legfőbb ügyész és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének tevékenységét"- jelentette ki szerdán Klaus Johannis. Az államelnök azt mondta: az alkotmány és a törvények is előírja, és jómaga is elvárja az igazságügyi minisztertől, hogy támogassa a legfőbb ügyészséget, a főügyészt, a DNA és a DIICOT főügyészét, hisz ez a munkaköri leírásában is szerepel. 

Johannis leszögezte: ha Toader miniszter monitorozni szeretné az ügyészek tevékenységét, minden joga megvan hozzá. "Nagyon elégedett vagyok a legfőbb ügyész és a DNA főügyészének tevékenységével. A legfőbb ügyészség és a DNA is nagyon jól végzi a munkáját"- tette hozzá az államfő. 

A törvény szerint legfőbb ügyészség, illetve a szervezetileg hozzá tartozó, de nagyfokú autonómiát élvező DNA vezetőit az igazságügyi miniszter javaslatára az államfő nevezi ki, így leváltásukat is legfeljebb kezdeményezheti a tárcavezető, elmozdításukhoz az államfő hozzájárulására is szükség van.

"Gyásznap ez Tăriceanu számára!"

Alina Gorghiu nemzeti liberális párti (PNL) szenátor szerint "gyásznap" a mai Călin Popescu-Tăriceanu számára, mivel kiderült, hogy tisztségben maradhat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetője és a legfőbb ügyész. 

"Tisztségben maradnak a főügyészek. Gyásznap ez Tăriceanu úr számára. Ma elszállt a remény, hogy esetleg sikerülhet bevonnia az igazságügyi minisztert is az ügyészségek vezetői ellen indított személyes háborújába. Minden bizonnyal Dragnea úr is nagyon szomorú. Én számítottam erre a végkifejletre" - írja Facebook-bejegyzésében Gorghiu. 

A PNL szenátora szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) most "kiközösítési kampányt" indít Tudorel Toader ellen, és "a teljes PSD visszasírja Florin Iordachét", a tárca korábbi vezetőjét. "Egyébként a jelentés számos pontjával egyetértek, beleértve a végkövetkeztetést is" - írja bejegyzése utóiratában Alina Gorghiu. 

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke úgy véli, hogy a Tudorel Toader igazságügyi miniszter "sárga lapot" adott a legfőbb ügyésznek és a DNA főügyészének, ami "bátor gesztus" a mostani "kedvezőtlen" bel- és külföldi politikai helyzetben. "Először fordul elő az elmúlt 12-13 évben, hogy egy igazságügyi miniszter kiértékelje az alárendeltségébe tartozó főügyészek tevékenységét. Íme, egy miniszter, aki tudja, hogy mi a dolga és azt el is végzi. Eddig ez nem fordult elő. (...) Nagyon helyesen, Toader technikai elemzést tartott és nem hozott fel politikai érveket, ami megkérdőjelezhette volna a kiértékelést. (...) Azt gondolom, hogy Tudorel Toader sárga lapot mutatott a főügyészeknek" - nyilatkozta Călin Popescu-Tăriceanu a B1 televízió szerda esti műsorában. 

A politikus emlékeztett: nem a miniszter nevezte ki a főügyészeket, tehát nem is mondathatja le őket. "Azt gondolom, hogy jó érzékkel átrúgta a labdát a Cotroceni-palota udvarába. (...) Ennek ellenére az elnök megdöbbentő nyilatkozatot tett: azt mondta, hogy meg van elégedve a főügyészek tevékenységével" - tette hozzá Călin Popescu-Tăriceanu. 

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?