FRISSÍTVE - Megvan a bizonyíték: provokáció történt a székelyudvarhelyi Kauflandnál

FRISSÍTVE: Térfigyelő kamerák felvételei bizonyítják, hogy lejárató szándékkal készült a székelyudvarhelyi Kauflandnál az a videó, amely szerint azért nem szolgáltak ki egy férfit a parkoló grillezőjénél, mert románul kért miccset. Ez az áruházlánc sajtóosztályának pénteki közleményéből derül ki.

A Kaufland részletesen tájékoztatott arról, hogy mi történt valójában azon a reggelen, amikor a kolozsvári videoblogger miccset akart vásárolni az üzlet parkolóban. E szerint a férfi már 9,31-kor megjelent a helyszínen. Térfigyelő kamerák felvételei bizonyítják, hogy az üzlet alkalmazottai figyelmeztették: a grillező csak 10 órakor nyit.

Ennek ellenére a férfi 9,31 és 9,47 között háromszor is odament a grillezőhöz, és beszélgetett az alkalmazottal. A Kaufland közleménye szerint az interneten is közzétett felvétel 9,47-kor indult. Ekkor az elárusító a nyitás előtti teendőket végezte. A kasszagép nem működött még, a lány ezért nem fogadhatott el pénzt, nem szolgálhatta ki a vásárlót és nem tudott adni visszajárót – közölte az áruházlánc sajtóosztálya.

„A vásárló első megjelenésekor, amely hozzávetőlegesen egy percet (9,31-től 9,32-ig) tartott, tájékoztatták őt arról, hogy a grillező még nem nyitott ki, ezért nem tudják kiszolgálni. Ennek ellenére visszatért 9,37-kor és 9,47-kor is. A kamerát 9,47-kor indította el, és az elárusítónak az előző beszélgetésükre való reakcióját rögzítette. A film készítője elmulasztotta pontosítani, hogy az interneten is közzétett felvételen már harmadszor beszél az alkalmazottunkkal” – olvasható a Kaufland közleményében.

Az üzletlánc sajtóosztálya arról is tájékoztatott: kivizsgálják az ügyet, és a hasonló helyzetek elkerülése érdekében román nyelvtanfolyamot indítanak az alkalmazottaiknak. Arról nem adtak ki információt, hogy miként járnak el a grillező elárusítójával szemben, arra hivatkozva, hogy az esetleges intézkedések bizalmasak.

Mint ismert, a Militianul nevű YouTube-csatorna működtetője a csütörtökön közzétett felvételen azzal vádolta a székelyudvarhelyi Kaufland grillezőjénél alkalmazott lányt, hogy azért nem szolgálta ki, mert románul szólalt meg. A videónak hatalmas médiavisszhangja volt, több hírtelevízió is sugározta csütörtök este. A történtek után a fogyaszóvédelem 10 ezer lejre bírságolta az áruházláncot, és a diszkriminációellenes tanács is vizsgálódik az ügyben.

FRISSÍTÉS1: Azért büntettek, mert két alkalmazott nem beszél románul

A Hargita megyei fogyasztóvédelem vezetőhelyettese, Laurenţiu Moldovan megerősítette az Agerpresnek, hogy pénteken 10 ezer lejre bírságolták a Kauflandot "a fogyasztókkal szemben tanúsított helytelen magatartás miatt". Ám a „helytelen magatartás” nem azt jelentette, hogy nem szolgáltak ki románokat, hanem azt, hogy két alkalmazottjuk nem beszél románul.

"Az ellenőrzés során megállapítottuk, hogy az ott (a grillezőnél – szerk. megj.)  dolgozó nők nem beszélnek románul, egyikük egyáltalán, a másik pedig alig. A felvételeken szereplő alkalmazott pénteken nem dolgozott" - mondta Moldovan. Közölte: a fogyasztóvédelem hivatalból eljárást indított az ügyben, és Hargita, Kovászna, valamint Maros megyében is ellenőrzéseket kezdeményeztek a felvétel megjelenését követően.

A fogyasztóvédelem Hargita megyei illetékese egy szóval sem említette, hogy ellenőreiket sem szolgálták ki pénteken a Kauflandban, mint ahogy felettese, a hatóság brassói regionális vezetője a Mediafaxnak nyilatkozta korábban.

FRISSÍTÉS2: Cáfolta a fogyasztóvédelmi vezetőt a Kaufland

Cáfolta egy újabb közlempényben a Kaufland Románia, hogy a fogyasztóvédelmi ellenőröket sem szolgálták ki a székelyudvarhelyi üzletükben, mert románul szólaltak meg. Ezek szerint a fogyasztóvédelmi hatóság brassói regionális vezetője, Sorin Susanu félretájékoztatta közvéleményt. Erről itt olvashat részleteket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?