A csíkszeredai román újságíró, akit 20 év alatt mindig kiszolgáltak Székelyföldön

„Húsz éve élek Székelyföldön, de még soha nem tagadták meg a kiszolgálásomat, mert román vagyok” – írta pénteken Facebook-oldalára az Agerpres hírügynökség Hargita megyei tudósítója. Gina Ștefan a székelyudvarhelyi Kauflandnál történtekre reagált, és józanságra intett.

A Csíkszeredában élő román újságíró az általánosítás veszélyeire hívja fel bejegyzésében a figyelmet. Különösen annak veszélyére, amikor egyének cselekedete alapján megbélyegeznek egy egész közösséget.

„Nem ismerem a Kauflandnál készült film történetét, talán feltárja majd valaki, hogy mi van a felvételek hátterében. Azt tudom, hogy ittlétem húsz éve alatt egyszer sem fordult elő, hogy ne szolgáljanak ki, mert román vagyok” – írja Gina Ștefan.

Beszámolója szerint az megesett ugyan, hogy nehezebben kommunikált egy-egy elárusítóval nyelvi akadályok miatt, de soha nem távozott éhesen vendéglőből vagy üres szatyorral a piacról, üzletből. Mint írja, vannak magyar barátai, néhányan nagyon közel állnak hozzá, kölcsönösen segítik egymást a nehéz helyzetekben.

Gina Ștefan idéz egy RMDSZ-vezetőt, aki egy nyári rendezvényen arról beszélt, hogy a román-magyar ellentétet nem csak a politikusok szítják, a jelenség megmutatkozik a közemberek szintjén is.

„A székelyudvarhelyi film is mintha ezt erősítené meg. Nem tagadom, előfordulhatnak elszigetelt esetek, de nem szabad általánosítani. Mert köztünk, románok közt is vannak olyanok, akikre nem vagyunk büszkék, nem így van?” – fogalmaz az állami hírügynökség tudósítója.

Az újságíró higgadtságra inti román nemzettársait. „Öleljük meg a magyar barátainkat, ne tekintünk rájuk ellenségesen ilyen felvételek miatt, mosolyogjunk a pékség elárusítójára vagy a grillező pultjánál lévő kiszolgálóra, és próbáljunk meg szépen élni, mert a kutya ugat, a karaván halad” – zárul a bejegyzése.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?