FRISSÍTVE - „Nem szolgálták ki, mert román” – lecsap a fogyasztóvédelem a Kauflandra

FRISSÍTVE: Nem szolgálták ki a székelyudvarhelyi Kauflandban, mert románul szólalt meg – állítja a „Militianul” nevű YouTube csatorna működtetője. A román férfi a helyszínen készített felvétellel próbálja bizonyítani állítását, amelynek – utánajártunk – sok valóságalapja nincs. A Kaufland közleményben határolódott el a székelyudvarhelyi üzletében történtektől, a fogyasztóvédelem pedig hivatalból vizsgálatot indít az ügyben.

„Idegen a saját országomban” címmel töltött fel csütörtökön egy videót a YouTube-ra a Militianul nevű csatorna működtetője. A román férfi a felvétellel azt kívánta bizonyítani, hogy nem szolgálják ki a románokat a székelyföldi üzletekben. Az összevagdosott részekből álló videó a székelyudvarhelyi Kauflandnál készült, és alapos a gyanú, hogy pusztán lejáratási szándékkal.  Már a felvételt felvezető szöveg is ezt sugallja.

„Egy ismerősöm szerint ha Székelyudvarhelyre jutok, és románul kérek miccset a Kauflandnál, nem szolgálnak ki. Úgyhogy ezt most le akarom tesztelni” – mondja a férfi, miközben bekanyarodik az autójával az üzlet parkolójába. Utána a grillezőhöz lép, és egy adag miccset kér románul, átnyújtva egy tízlejest.

A kiszolgáló lány kelletlenül vette át a pénzt, miközben mormolt valamit. A videón kivehetetlen szavakat a román férfi káromkodásnak értelmezi. A grillező pultjánál álldogálóktól kérdezgeti, hogy mit mormolt a lány. A kiszolgáló közben a kasszához lép a pénzzel, tanácstalanul álldogál, majd a pult mögött állók egyikének kijelenti: „Kiszolgálom, csak engem fognak lebaszni, érted-e”. Egy darabig még vizsgál valamit a pénztárgépnél, majd sajnálkozást mutatva visszaadja a pénzt. Tény, hogy a lány közben meg sem mukkan románul, csak a pultnál várakozókkal értekezik, magyarul.

A román férfi ezek után támadásba lendül: „Miért nem szolgál ki? Azért, mert román vagyok?” A lány nem válaszol, ehelyett az apja szólal meg. A középkorú férfi azt mondja: a lánya nem tud románul, de filmezőnek illene legalább egy „jó reggelt”-et megtanulnia magyarul, ha Székelyföldön van, még akkor is, ha a régió Romániában található. „Én megtanultam románul…” – mondja, majd távozik. Ezután a filmező a pultnál álldogáló többi székelyudvarhelyi férfivel száll vitába arról, hogy a régió lakóinak illene-e tudni románul, és fordítva: a románoknak magyarul.

A Militianul csatorna működtetője végül visszaül az autójába, és a parkolóból kikanyarodva arról beszél, inkább tovább áll, mielőtt megvernék. „Ez irreális. Hogyan lehetséges ilyesmi? Meg akarnak verni a magyarok, mert nem tudok magyarul. A saját országomban így elbánjanak velem” – mondja távozóban.

Valójában ez történhetett

A Maszol csütörtök este megkereste a székelyudvarhelyi Kaufland illetékeseit, akik az áruházlánc bukaresti sajtóosztályához irányítottak, arra hivatkozva, hogy nincs nyilatkozati joguk. Az üzletből származó információink szerint azonban szó sincs arról, hogy a kiszolgáló azért utasította el a vendéget, mert román.

„A lány azért nem szolgálta ki, mert nem tudta mivel kiszolgálni. Éppen akkor nyitott, amikor a román férfi érkezett, még oda sem tette sütni a miccset. Azért is álldogált tanácstalanul a kasszagépnél, és adta végül vissza a 10 lejest, mert nem volt váltópénze, addig nem volt egyetlen vendége sem. Persze hibázott is, mert annyit csak kibökhetett volna románul, hogy bocsánat, egy pillanat, és a grillezőhöz hívhatta volna a felettesét, hogy magyarázza el a férfinak a helyzetet” – nyilatkozta forrásunk.

FRISSÍTÉS2: Megszólalt a Kaufland

Csütörtök este a Kaufland Románia közleményt adott ki az ügyben. „Sajnáljuk a kialakult helyzetet, és elnézést kérünk az érintettektől” – olvasható a román sajtó által idézett szűkszavú állásfoglalásban. A közlemény szerint a cég határozottan elhatárolódik a székelyudvarhelyi alkalmazottjuk magatartásától. „Üzletpolitikánk az, hogy minőségi szolgáltatást nyújtsunk az összes vásárlónknak, megkülönböztetés nélkül. Erőfeszítéseket teszünk arra, hogy helyesen kommunikáljunk az ügyfeleinkkel, és rendszeres kiképzést tartunk az alkalmazottainknak azért, hogy megelőzzük az ilyen eseteket” – zárul a közlemény.

FRISSÍTÉS2: Hivatalból vizsgálódik a fogyasztóvédelem

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANP) brassói regionális főfelügyelője, Caludiu Susanu a Facebook-oldalán közölte, hogy hivatalból kivizsgálják a székelyudvarhelyi Kauflandban történteket.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?