Ismét nincs hová szállítani Marosvásárhely szemetét

Ismét tornyosulni kezdtek a szemétgondok Marosvásárhelyen, annak ellenére, hogy nemrég nyitotta meg kapuit a Kerelőszentpálon létesített hulladék feldolgozó és tározó állomás, illetve egy hónapja hozzáláttak a vegyi kombináttal szembeni bevásárlóközpont mögötti illegális szemáttároló felszámolásának.

A Maros megyei önkormányzat közleményben tájékoztatta a lakosságot arról, hogy a helyi köztisztasági vállalat, a Salubriserv folyamatosan elmaradozik a városi hulladéktározásért fizetendő összeggel, ezért a megyei szeméttározó működtetője augusztus 1-én abba a helyzetbe került, hogy kénytelen volt visszautasítani az aznapi hulladék-szállítmányt. A városi hulladékgazdálkodási vállalat tonnánként 112 lejt fizet, amiből 50 lej a környezetvédelmi illeték. Annak ellenére, hogy többszöri felszólítást kapott a megyei hulladéktározó működtetőjétől, illetve határidőt is kitűzött a cég, hogy meddig hajlandó várni, a Salubriserv azt sem vette figyelembe, így a hétfői ultimátum lejárta után újból nincs hová vinni a vásárhelyi szemetet. Vagyis attól tartanak, hogy megint az illegális szemétlerakó jelenti majd a megoldást, ami miatt a város is és a cég is többszörös bírságot fizetett az évek folyamán.

A városi hulladékkezelő vállalatot 2012 óta nyolcszor bírságolta meg a környezetvédelmi őrség, négy alkalommal 20 ezer, három alkalommal 50 és egyszer 60 ezer lejre. A városháza sem úszta meg pénzbírság nélkül, ez alatt az időszak alatt több mint 110 ezer lej ment a büntetésekre az illegális szeméttelepek miatt, illetve azért, mert többszöri felszólítást követően sem számolták fel azokat. Főleg a város kolozsvári kijáratánál, a bevásárlóközpont mögött tornyosult fel hatalmas mennyiség, aminek a szaga már-már elviselhetetlen volt, nemcsak a környéken dolgozók, de a közeli falu lakosai számára is. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?