Szerdától ismét rendszeresen szállítják a szemetet Aradon

Fellélegezhetnek az aradiak – szerdától lép érvénybe a közterület-takarítási szerződés a város és egy új szemétszállító cég között, úgyhogy remélhetően napokon belül eltűnik a hulladék az utcákról, és kiürítik a kukákat. A probléma megoldása több mint két hónapot vett igénybe, mialatt a Maros-parti várost ellepte a szemét, ez pedig a lakosok elégedetlenségét váltotta ki, de a turisták szemében sem festett jó képet Aradról.

Bő két és fél hónappal ezelőtt tűnt fel az aradiaknak, hogy nem ürítették az utcai szemetes kukákat, és nem seperték a járdákat. Mint kiderült, idén március 31-én lejárt a szerződés szolgáltatóval, a Polaris M Holdinggal. A háztartási hulladék elszállítását ez nem érintette, mert arról külön megállapodás rendelkezett, viszont a közterületek takarítás nélkül maradtak. Mindennapos lett a beléjük tömött szeméttől fuldokló kukák látványa, a szél, a kóbor kutyák és a szemetelők pedig tettek róla, hogy az úttesteket is beborítsa szemét.

Az internetes közösségi oldalakon írogató elégedetlen lakosok szerint egy felelős városvezetés nem engedte volna idáig fajulni a helyzetet, de Bognár Levente aradi alpolgármestertől megtudtuk, hogy az önkormányzat illetékesei már egy évvel a szerződés lejárta előtt, 2016. márciusában nekiláttak az új szerződés előkészítésének. Az időközben megváltozott közbeszerzési eljárás azonban előre nem látott akadályokat teremtett. „A törvény szerint sem a polgármester, sem az alpolgármester, sőt egyetlen választott tisztségviselő nem vehet részt a közbeszerzési bizottságban, de ők időben elkészítették a feladatfüzetet, és továbbították a közbeszerzési hatóságnak. Ott azonban visszautasították azzal az indoklással, hogy megváltozott az eljárás, és az új törvény szerint kell lebonyolítani. De az új jogszabály alkalmazásai nem hatvan nap múlva, ahogy kellett volna, hanem hét hónap múlva jelentek meg!” – magyarázta Bognár Levente. Ez teljes bizonytalanságot teremtett tavaly decemberig, mégis, idén tavaszra sikerült új tendert kiírni. Március 23-ig volt a jelentkezési határidő. „Négy cég jelentkezett, de egyik sem teljesítette a feladatfüzetben megszabott feltételeket, s ezért, no meg a fellebbezések miatt leállt az eljárás, közben pedig lejárt a szerződés a szolgáltatóval” – folytatta Bognár Levente.

A városi katasztrófavédelmi bizottságot is összehívták az egyre halmozódó szemét eltűntetése érdekében, s április végén az önkormányzatnak alárendelt településgazdálkodási vállalatot bízták meg három hónapra a munkával. Ez viszont politikai vitát váltott ki a képviselő-testületben a nemzeti liberális többség és a szociáldemokrata ellenzék között, ezért ezt felfüggesztették.

Az aradi alpolgármester szerint másutt is voltak ilyen gondok, és ez azt bizonyítja, hogy az önkormányzatok nem rendelkeznek olyan jogosítványokkal, hogy a lakosokat közvetlenül érintő kérdésekben döntést hozzanak. „Rossz jogszabályok miatt ellehetetlenítik az önkormányzatiságot” – fogalmazott.

A június 14-i helyi tanácsi ülésen végül sikerült elfogadtatni a városi tanáccsal, hogy az önkormányzat szerződéses alapon megbízza a nagyváradi RER Ecologic Service vállalatot a közterületek tisztításával. A szerződés június 21-től, szerdától lép életbe, és idén december 31.én jár le, illetve meghosszabbítható jövő április végéig. A közel 16 millió lejes, azaz 3,5 millió eurós keretösszegű megbízás érvényét veszti, ha időközben sikerül lebonyolítani a közbeszerzési eljárást.

Kapcsolódók

Kimaradt?