banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

FRISSÍTVE - Rogozin Bukarestnek: „Készüljetek fel a válaszlépésre, gazemberek!”

FRISSÍTVE: Románia nem engedélyezte, hogy a Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettest szállító repülőgép áthaladjon a román légtéren – erősítette meg a külügyminisztérium. A döntés hátterét nem részletezték. "Készüljetek fel a válaszlépésre, gazemberek" – üzente a román hatóságoknak Rogozin Twitteren.

Az orosz gép a Moldovai Köztársaság fővárosába, Chișinăuba tartott. Helyi idő szerint 11:53-kor szállt fel Moszkvából, és egy darabig körözött a román-magyar határon, de nem lépett be a román légtérbe, mivel nem kapott erre engedélyt. Végül Minszkbe szállt le tankolni a Flightradar24 szerint.

Iulian Fota volt elnöki tanácsos azt nyilatkozta pénteken, hogy Dmitrij Rogozin minden moldovai látogatása provokáció, ezért helyesen cselekedtek a román hatóságok, amikor nem engedélyezték, hogy a politikust szállító repülőgép áthaladjon a román légtéren.

„Nagyon helyes, ha volt erre alapos indokuk. (...) És gondolom volt... teljesen egyetértek a döntéssel. Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes minden látogatása a Moldovai Köztársaságba egy provokáció” - nyilatkozta az Agerpresnek Fota.

Nem ez az első eset, hogy az orosz kormányfő-helyettes nem léphet be Románia légterébe. Három éve történt már egy hasonló eset, amikor a Dnyeszter-menti szakadár területre látogató Rogozin gépének Románia nem adott légtérhasználati engedélyt. Akkor a politikus azt írta egy Twitter-üzenetben, hogy legközelebb egy TU-160-as típusú hadászati bombázóval érkezik.

FRISSÍTÉS: „Készüljetek fel a válaszlépésre, gazemberek”

A orosz politikus a Siberia Airlines utasszállító gépével - Fehéroroszország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország érintésével - utazott a Moldovai Köztársaság fővárosa felé.  Az orosz miniszterelnök-helyettes Chișinăuból Transznisztriába - Moldova orosz többségű szakadár Dnyeszteren-túli területére - utazott volna tovább, hogy részt vegyen az orosz békefenntartók ottani beavatkozásának 25. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezéseken.

Rogozin az utasok, köztük nők és gyerekek életének veszélyeztetésével vádolta Bukarestet, miután megtagadták a gép belépését a román légtérbe. "Minszkig volt elég az üzemanyagunk. Készüljetek fel a válaszlépésre, gazemberek" - idézte Rogozin román hatóságoknak szóló Twitter-bejegyzését a Mediafax hírügynökség.

Az orosz békefenntartók jelenlétének 25. évfordulója Moszkva és Chișinău között, illetve a chișinăui európai irányultságú kormány és az oroszbarát elnök között is feszültséget szított, miután a moldovai határőrség nem engedett be az országba több, az ünnepségekre érkező orosz előadóművészt és politikust. Igor Dodon moldovai elnök "provokációnak" minősítette saját kormánya eljárását, és egy orosz nyelvű Facebook-bejegyzésben kilátásba helyezte, hogy "eljön majd a felelősségre vonás ideje". 

Az orosz többségű, a Dnyeszter folyótól keletre fekvő terület 1990-ben vált ki a többségében román nyelvű Moldovai Köztársaságból, és 1992-ben 15 ezer halottat követelő háborút is vívott vele. Az úgynevezett Dnyeszter-menti Köztársaságban - amelynek önállóságát egyetlen ország sem ismeri el - azóta is orosz csapatok állomásoznak.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?