Jóváhagyta a CSM Kövesi kérését: két beosztottját menesztik

A Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészi részlege kedden pozitívan véleményezte Doru Ţuluş és Mihaiela Moraru Iorga, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyészeinek felmentését tisztségükből - mondták el CSM-hez közeli források az Agerpresnek.

Az igazságszolgáltatás munkáját koordináló szakmai és érdekvédelmi testület e szerint jogosnak ítélte meg a DNA főügyészének, Laura Codruța Kövesinek azt az érvelését, hogy a két beosztottja szakmai vétségeket követett el, ezt nincs többé mit keresniük a vádhatóságban. A CSM ügyészi részlege zárt ülésen, a két ügyész meghallgatása után hozta meg döntését.

Mint ismert, Ţuluş és Iorga eltávolítását azután kezdeményezte Kövesi, miután poligráf elé ültette annak a munkamegbeszélésnek a résztvevőit, amelyről hangfelvételek szivárogtak ki a sajtóba, és a két ügyész megtagadta, hogy hazugságvizsgálat alá vesse magát, mert – állításuk szerint – megalázónak tartották az eljárást. Mindketten bepanaszolták emiatt Kövesit a CSM keretében működő Igazságügyi Felügyeletnél, arra hivatkozva, hogy a főügyész rosszhiszeműen látja el intézményvezetői feladatát.

Ismert az is, hogy Tudorel Toader igazságügyi miniszter a DNA vezetője és a legfőbb ügyész "menedzseri tevékenységének" kiértékelésére kérte fel a CSM ellenőrző testületét a hangfelvételek kiszivárgása után.

Ţuluş: Kövesi soha nem szeretett különösebben

Az CSM ülése után Doru Ţuluş a sajtónak azt nyilatkozta, hogy Laura Codruţa Kövesi „soha nem szerette különösképpen”, és a hangfelvételek kiszivárgásához kapcsolódó botrány jó okot adott arra, hogy a főügyész „kizárólag szubjektív alapon tisztogasson”. Hozzátette, hogy a DNA-nál soha, senki nem kérte tőle, hogy „egyféleképpen” járjon el valamely ügyben.

Kérdésre válaszolva Ţuluş azt mondta, hogy nem ő készítette a sajtóba kiszivárgott felvételeket. A poligráfot valóban elutasította, egyrészt, mert írásban már nyilatkozott, másrészt, mert a vizsgálatot olyan valaki vezeti, aki maga is részt vett a gyűlésen, harmadrészt azért, mert ahogy „odaszóltak telefonon, excellenciád, gyere le, mert meghoztuk a gépet”, az elfogadhatatlan. Az ügyész hozzátette: nem alakultak ki szekértáborok a DNA-n belül, és ragaszkodik ehhez az intézményhez.

Iorga: feszültség van közöttünk

Mihaiela Iorga a CSM ülése után azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy hosszabb ideje feszültség van közte és Laura Codruţa Kövesi között, „valószínű” azért, mert nem teljesített „bizonyos kéréseket”. Példának két esetet hozott fel.

Az egyikben, nyomásnak engedve, egy személy előzetes letartóztatásának meghosszabbítását kérte, noha ez már nem volt indokolt. A másik eset Elena Udreával kapcsolatban történt, miután parlament jóváhagyta a volt miniszter és képviselő őrizetbe vételét, a letartóztatását azonban nem. Iorga szerint akkor azt „üzenetet” kapta a DNA vezetésétől, hogy vétesse őrizetbe a politikust, de ő ezt megtagadta.

Az ügyész a kollégájához, Doru Ţuluşhoz hasonlóan azt nyilatkozta: Laura Codruţa Kövesi soha nem kereste meg azzal a kéréssel, hogy „vegyen célba” bizonyos személyeket a bűnvádi eljárások során. 

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?