Sepsiszentgyörgy lakásokat biztosítana a kilakoltatott családoknak

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat segélylakásokat biztosítana a bankok által kilakoltatott családoknak.

Megvásárolnák és szociális lakássá alakítanák a végrehajtás alatt lévő ingatlanokat – mondta Antal Árpád polgármester, aki szerint a következő időszakban mérik fel, hány olyan család vagy személy van a városban, akit adósságai miatt a kilakoltatás veszélye fenyeget. Az elképzelés szerint azáltal, hogy a városháza megvásárolná az elárverezett lakást, megóvnák a költözés traumájától a bajba jutott családokat, mivel maradhatnak a lakásukban, csak bért kell fizessenek az önkormányzatnak.

Antal Árpád emlékeztetett, hogy sepsiszentgyörgyi kezdeményezésre nyújtotta be az RMDSZ a lakástörvényt módosító javaslatát, és a június 23-án életbe lépett 2017/143-as számú jogszabály némileg módosult az eredeti elképzelésekhez képest. A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint jó lett volna, ha a segélylakás bérleti díját a piaci árakhoz viszonyítva határozhatták volna meg, a törvény szerint a lakbér nem lehet több mint a rászoruló család bevételeinek tíz százaléka.

A törvény lehetőséget ad az önkormányzatoknak, hogy megvásárolják, és szociális lakássá alakítsák a bankok által elárverezett, legtöbb száz négyzetméteres lakásokat. Ezáltal megszűnt az a megszorítás, hogy csak azok a családok kaphattak szociális lakást, akiknek soha nem volt tulajdonukban ingatlan. A sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak még döntenie kell, hogy mekkora összeget szán költségvetésébe a segélylakások megvásárlására.

Az jelenthet még gondot, hogy az önkormányzatok csak a felértékelő által meghatározott összeget fizethetik ki a bankok által árverésre bocsátott lakásért, így nem tudnak minden esetben felelősséget vállalni, hiszen ha valaki az árverésen rálicitál az önkormányzat ajánlatára meg is vásárolhatja a lakást. Ugyanakkor bíznak abban, hogy sok bajba jutott családnak tudnak segíteni azzal, hogy maradnak a lakásukban, csak bért fizetnek érte. Az önkormányzat által liciten megvásárolt lakások a város közvagyonát képezik majd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?