Oltean Csongor lett a MIÉRT elnöke

 

A szombaton zajló Magyar Ifjúsági Értekezlet tisztújító közgyűlésén egyetlen jelöltről döntöttek. Oltean Csongor elnyerte a küldöttek támogatását, ő lett a MIÉRT elnöke.

Mint megtudtuk, "az utolsó pillanatban" Tamás Réka elnökjelölt visszalépett, így a Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke, Oltean Csongor maradt az egyetlen jelölt. Korábban Talpas Botond is bejelentette, hogy visszalép.

Ez azt jelenti, hogy a küldötteknek arról kell dönteniük, elnöknek választják-e Olteant. A jelölt beszédében elmondta, a munkanélküliséggel, lakáshelyzettel szeretnének foglalkozni, problémát okoz a kivándorlás. Beszélt arról is, nehéz megszólítani a fiatalokat, ez egy feladat a MIÉRT számára. Folytatják a fiatal vállalkozók támogatását, az önkéntesség népszerűsítését – mondta el Oltean Csongor.

#MIÉRT Tisztújító Küldöttgyűlés #itthonfiatalon

Posted by Olteán Csongor on Saturday, June 17, 2017

"Az elmúlt négy hétben bejártam Erdélyt, több ezer megtett kilométer, sok találkozó, sok új információ, kérdés és értelmes vita, csak megerősített abban, hogy érdemes #itthonfiatalon felelősséget vállalni és a Kárpát Medence legnagyobb ifjúsági szervezetének az elnöki tisztséggel járó felelősséget megpályázni. Rengeteg közös emlék fűz a MIÉRT-es közösséghez: Antal Árpád egy emberi testhez hasonlította az erdélyi magyar közösséget, valahogy így vagyunk mi is a MIÉRT-ben: ennek a szervezetnek Kolozsvár a gondolkodó feje, Székelyföld a stabil lába, Partium a dolgos keze, Szórvány a szíve" – fogalmazott.

FRISSÍTVE: Oltean Csongort 140 küldöttből 102 támogatta, 38 pedig nem, így ő lett a MIÉRT új elnöke a következő két évre.

Mint korábban megírtuk, a tisztújító küldöttgyűlés pénteken kezdődött el.

Szombaton Porcsalmi Bálint elmondta, ma több és alaposabb munkára van szükség a MIÉRT-ben, arra, hogy még többet vitázzanak a fiatalok. 15 évvel ezelőtt, amikor megalapították a Magyar Ifjúsági Értekezletet, egyértelmű volt, milyen szerepet szántak az ernyőszervezetnek, ma már azt látni, hogy a különböző döntéshozatali fórumokon markánsan vannak jelen a fiatalok. Szerinte azt, amit a MIÉRT az önkormányzati választáson célként tűzött ki, elérte, túlteljesítette magát, viszont ma már nem elegendő arról beszélni, hogy sok fiatal dolgozik, azt is meg kell vizsgálni, milyen a munkájuk, mit kell tenniük.

Az RMDSZ Zilahi Kongresszusa stratégiai dokumentumban rögzítette a fiatal vállalkozók támogatását, a Magyar Ifjúsági Értekezletnek pedig felelőssége van abban, hogy segítse őket: meg kell alapítani a Fiatal Vállalkozók Tanácsát, amelynek az a feladata, hogy törvénymódosítási csomagot állítson össze kezdő vagy 35 év alatti vállalkozók segítésére. Az RMDSZ átalakította a fiataloknak szánt támogatáspolitikáját, az idei pályázati kiírásokban már szerepel a fiatal gazdák, vállalkozók és pedagógusok finanszírozása is. Az utánpótlást illetően meg kell erősíteni a kapcsolatot a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségével – fogalmazottaz ügyvezető elnök.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?