Háromszéken alacsony a munkanélküliség, a béreket kellene növelni

Az elmúlt években látványosan csökkent a háromszéki munkanélküliség, a következő időszak feladata, hogy emelkedjenek a fizetések és felzárkóztassák a mély-szegénységben élőket– mondta csütörtökön Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere sajtótájékoztatón elemezte a Kovászna megyei munkanélküliség alakulását az elmúlt tíz évben. Felidézet: 2008-ban, mandátumának kezdetén az volt az elsődleges célja, hogy csökkenjen a magas munkanélküliség, hiszen akkor Kovászna megye az állástalanok arányának tekintetében országos szinten a 40-ik helyen állt, mindössze két másik megyét előzött meg.

Azóta folyamatosan csökkent a háromszéki munkanélküliség, köszönhetően a több millió eurós közberuházásoknak, amelyek munkahelyeket teremtettek és jövedelmeket generáltak, de új gyárak is jelentek meg, illetve a sepsiszentgyörgyiek egy része a közeli Brassóban dolgozik – sorolta. A polgármester szerint Brassó közelsége a hátrányok mellett előnyökkel is jár, hiszen sokaknak biztosít munkahelyet, de az ottani munkaerőpiac telítettsége miatt a vállalkozások egy része áttelepülhet Kovászna megyébe.

Antal Árpád elemzése szerint az elmúlt években látványosan csökkent a háromszéki munkanélküliség, így Kovászna megye tavalyelőtt országos viszonylatban már 17 megyét utasított maga mögé, tavaly pedig 24 másik megye állt rosszabbul a munkanélküliség terén és idén 26 megyét sikerült megelőzni, és első ízben az országos átlag alatt van a munkanélküliségi mutató.

Most a béreket kellene növelni

A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint most az a cél, hogy sikerüljön növelni a fizetések szintjét. Hozzátette, hogy a munkanélküliség csökkenése maga után vonhatja a bérek emelkedését, mivel a cégeknek versenyezniük kell a munkavállalókért. A háromszéki megyeszékhelyen már érzékelhető a bérek emelkedése, mutatott rá.

Emlékeztetett: nemrég 1 millió lejjel kellett kiegészíteni a város költségvetését az év elején tervezetthez képest, mert kiderült, hogy ennyivel nagyobb összeg folyt be a városkasszába a személyi jövedelemadókból. Ez azt jelenti, hogy a sepsiszentgyörgyiek többet keresnek vagy többen dolgoznak, illetve mindkettő. Antal Árpád számításai szerint a minimálbért legalább 2000 lejre kellene megemelni ahhoz, hogy itthon tudják tartani a munkavállalókat. Emellett a cégek versenyképességét kell növelni, hogy növekedjen a minimálbér mögötti munka hatékonysága.

A polgármester elmondta, hogy a mély-szegénységben élőket szeretnék bevonni a munkaerőpiacra, bár ez lassabban halad, mint ahogy szeretnék. Ennek oka, hogy az elmúlt évtizedekben a kormányok szociális politikája arra ösztönözte a szegényebbeket, hogy segélyekből éljenek meg, vállaljanak sok gyereket, így növeljék a kapott támogatásokat. „Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy nem látták szüleiket munkába menni” – mutatott rá Antal Árpád, aki szerint akkor érhető el szemléletváltozás, ha a segélyből élőknek lesz veszíteni valójuk, így önkormányzati és állami lakásokat kell építeni számukra, hogy ne törvénytelenül épített ingatlanokban éljenek, mondta a sepsiszentgyörgyi polgármester.

Kapcsolódók

Kimaradt?