Ezer Székely Leány Napja: közösen védik a fészküket (GALÉRIA)

Az elmúlt évtizedben évente egyre több és több székely ruhás leány és legény vesz részt a rendszerint július első szombatján, a csíksomlyói Nyeregben tartott Ezer Székely Leány Napján. Míg tavaly a leányok száma nem érte el az 1800-at és a legényeké a 800-at, addig idén 2131 leány és 1156 legény regisztrált az eseményre.

Szombat délelőtt Csíkszereda főterén gyülekeztek a különböző települések csoportjai, Hargita megye falvain kívül szép számban képviseltették magukat a Kovászna és a Maros megyeiek is. A díszvendégek idén a Fehér megyei Felvincről érkeztek, akik Aranyosszéket képviselték. De több magyarországi település tánccsoportjai is megjelentek.

A Szabadság téren Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba elnök, míg Kovászna Megye Tanácsa részéről Grüman Róbert alelnök köszöntötte a gyülekezőket. Borboly arról beszélt, hogy azért öröm ennyi népviseletbe öltözött embert látni egy helyen, mert ez bizonyítja, hogy a székelyek törekednek arra, hogy megőrizzék a múltjukat, ugyanakkor tudatában vannak annak is, hogy a jövőért közösen kell dolgozni és nem jó külön utakon járni.

A megnyitóbeszédek után közösen táncoltak a székely leányok és legények, akiket a szokásokhoz híven a huszárok vigyáztak fel. Az alaphangulat megteremtése után voltak, akik lóra ültek, mások szekérre, de sokan gyalog mentek ki Csíksomlyón a kegytemplomba, ahol Urbán Erik ferences szerzetes mutatta be a legszentebb áldozatot. Szentbeszédében arról értekezett, hogy minden népnek meg kell őriznie az egyediségét, hiszen a sokszínűség erősít, nem pedig gyengít. Így pedig a Kárpát-medencében élő magyaroknak sem szabad feladniuk hitüket és nemzeti öntudatukat.

A szentmise után a Nyeregben folytatódott az ünnep, ahol a tavaly a legtöbb résztvevővel büszkélkedő idei házigazda, Tusnádfürdő által előkészített helyszín várta a hagyományőrzőket. Albert Tibor, a fürdőváros polgármestere a székely kapukra hagyományosan felfaragott köszöntőszövegre utalva („Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér, ne légy hűtlen soha”) azt mondta, hogy azok, akik jelen vannak itt népviseletben, ezt az üzenetet követték. Mint mondta, ezt a földet megőrzésre kaptuk hagyatékul és tovább kell adnunk a következő nemzedéknek.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere fecskefészekhez hasonlította a Székelyföldet, amelyet megzavartak a közelbe befészkelő szarkák. Hozzátette, a székelyeknek meg kell óvniuk a fészküket azzal, hogy egymásra támaszkodnak, ide térnek haza. A székely ruha közös viselése éppen ezt az összetartozás-érzést erősíti bennük.

A köszöntőbeszédek után elkezdődött a közös tánc és játék, több százan léptek fel a színpadként használt Hármashalom Oltárnál. Mindeközben különböző hagyományos mesterségekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők, de volt például fotókiállítás is. És természetesen zajlott a népviseletmustra, valamint a számbavétel is. Az összesítés szerint 2131 leány és 1156 legény regisztrált az eseményre, de ennél többent vettek részt. A lakosság számához viszonyítva idén a legtöbben Csíkpálfalváról érkeztek a Nyeregbe, így 2018-ban ők lesznek az esemény tiszteletbeli házigazdái.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?