SIPA-ügy: a kormány feloldja az archívum titkosságát

FRISSÍTVE: A Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívuma titkosságának feloldásáról szóló határozat is szerepel a kormány szerdai ülésének pótlólagos napirendi pontjai között - jelentette be Sorin Grindeanu.

"Nagyon sok szó esett az utóbbi időben erről a témáról, ma elfogadjuk a határozatot" - mondta a miniszterelnök a kormányülés elején. Tudorel Toader igazságügyi miniszter hozzátette, a határozat értelmében feloldanák a SIPA-archívum, illetve a 2008-ban az irattárral foglalkozó bizottságok két jelentésének titkosságát is.

"Az archívumban vélhetően különféle kategóriájú információk találhatók. Vannak a magánélettel kapcsolatos vagy szolgálati titoknak minősülő információk, az Országos Börtönigazgatóság alkalmazottjainak tevékenységével kapcsolatos információk vagy esetleges bűncselekményeket érintő adatok, ezeket mind a helyükön fogjuk kezelni" - mondta Toader.

A tárcavezető hozzátette, kijelölnek egy öttagú bizottságot, amely a következő három évben véglegesíti az információk felleltározását.

FRISSÍTÉS: Határozatot fogadott el a kormány egy bizottság felállításáról, amelynek a SIPA archívumában található dokumentumok felleltározása, illetve az illetékes intézményeknek való átadása lesz a feladata - nyilatkozta Alina Petrescu kormányszóvivő. Miután felleltározza az aktákat, és esetleg módosít a titkossági szintjükön, a testület átadja a dossziéket az illetékes intézményeknek. 

Arra a kérdésre, hogy a határozatot az előző szakminiszter, Raluca Prună dolgozta-e ki, Petrescu azt mondta, "számos módosítást eszközöltek a tervezeten". A kormányszóvivő azt is elmondta, a bizottságnak öt tagja lesz, kettőt közülük miniszteri rendelettel neveznek ki, kettőt a kormányfőtitkárság, egyet pedig az Országos Börtönigazgatóság javasolhat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?