A legfőbb ügyész szerint spekuláció, hogy bírákat zsarolnak SIPA-dossziékkal

Spekulációnak nevezte csütörtökön Augustin Lazăr legfőbb ügyész, hogy bírákat zsarolnak a volt Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumából származó információkkal.

Amikor azt kérdezték, hogy zsarolhattak-e bírókat a SIPA archívumából származó információkkal, a legfőbb ügyész azt felelte: „Kétlem... Ez egyesek spekulációja”. Hozzátette: minden panaszt kivizsgálnak.

Augustin Lazăr emlékeztetett, az archívum az igazságügyi minisztérium tulajdona. „A főügyész nem oldhatja meg ezt a problémát, de ha valaki panaszt emel, azt bizonyára kivizsgálják” – jelentette ki.

Mint ismert, a bűnvádi eljárás alatt lévő Dan Andronic újságíró és politikai tanácsadó írt először arról, hogy a Monica Macovei volt igazságügyi miniszter által felszámolt titkosszolgálat archívumából kompromittáló információk szivárogtak ki igazságszolgáltatás alkalmazottakról.

Az újságíró azt sugallta, hogy az utóbbi években a bírák zsarolhatókká váltak, ami megkérdőjelezi az igazságszolgáltatás leghangzatosabb döntéseit Adrian Năstase volt kormányfő elítélésétől Dan Voiculescu üzletember lecsukásáig.

Dan Andronic cikke nyomán az igazságügyi minisztérium közzétette azoknak a személyeknek a névsorát, aki 2007-től hozzáfértek a SIPA archívumához.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?