Tudorel Toader: a SIPA-archívumba huszonkettőnél többször jártak be

Tudorel Toader igazságügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy a volt Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumába nem csak arra a 22 látogatásra került sor, amelyről listát tettek közzé csütörtökön.

„A 22 látogatás nem 22 látogatás, hanem sokkal több. Sokkal többször bejártak, van erről két jelentés is, amiknek titkosságát még nem oldottuk fel, de fel fogjuk oldani, és amelyekből további látogatásokról értesülhetnek. (...) Íme, most van egy listánk, ki járt be az archívumba, ki ismeri az archívum titkait” - nyilatkozta a miniszter csütörtökön a parlamentben.

Toader hozzátette: mindenekelőtt meg kell határozni, hogy a jelentések milyen titkosítási szinten vannak, hogy tudni lehessen, kinek a jogköre elrendelni a tikosítás feloldását. A miniszter szerint kár lenne megsemmisíteni az archívumot, mert az a román igazságszolgáltatás „szép, vagy kevésbé szép történelméhez tartozik”.

Az igazságügyi minisztérium csütörtökön tette közzé azoknak a személyeknek a listáját, akik meglátogatták a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?