A minisztériumtól kérnek segítséget a medvetámadások miatt a székely gazdák

A környezetvédelmi minisztériumhoz fordultak segítségért a lakosság és a vadászegyesületek képviselői, miután az elmúlt napokban újabb háziállatokra támadtak medvék Hargita megyében. 

Benke József, a Zetelaka és Társai vadász- és horgászegyesület igazgatója az Agerpres hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy az utóbbi napokban Zetelakán és Székelyvarságban három medvetámadás történt, amelyeknek több szarvasmarha esett áldozatául. 

A Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszterhez címzett megkeresésben a telektulajdonosok és vadászegyesületek kérik, hogy módosítsanak a medvék kilövését tiltó jogszabályon, ugyanis a nagyvadok okozta károk egyre nőnek, a lakosság türelme pedig fogy, és félő, hogy sajátos védekezési módszerekhez folyamodnak a szarvasmarha- és juhtenyésztők. 

A dokumentumban az is olvasható, hogy a nagytestű ragadozók viselkedése megváltozott, fokozatosan megszűnik az emberrel szemben érzett ösztönös félelmük. 

'Elfogadhatatlan, hogy egy medve kilövéséért 40 ezer eurós büntetést ró ki az állam, de ha egy medve megtámad, megsebesít vagy megöl egy embert, akkor egyetlen lej kártérítés sem jár érte' - írják a kezdeményezők. 

A több vadászegyesület képviselői, valamint telektulajdonosok által aláírt dokumentumot Adrian Jean Andrei, Hargita megye prefektusa küldte el a környezetvédelmi tárcához. 

A Hargita megyei környezetvédelmi ügynökségnél (APM) év eleje óta 38 vadkárt jelentettek, ebből 24 esetben medve okozta a kárt háziállat-állományban vagy mezőgazdasági területen. Év eleje óta három személy került kórházba Hargita megyében medvetámadás következtében. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?