Alacsonyabb helyi adót kér több mint 150 sepsiszentgyörgyi

Több mint 150 sepsiszentgyörgyi kéri az önkormányzatot, hogy utcáját sorolják alacsonyabb adóövezetbe, mert hiányos a közművesítés, számolt be Bálint József.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sepsiszentgyörgyi tanácstagja szerint felhívásukra 18 utca lakói gyűjtöttek aláírásokat, annak érdekében, hogy az önkormányzat esetükben módosítsa az adóövezeti besorolást, mivel megítélésük szerint utcájuk infrastruktúrája nem annyira fejlett, hogy az indokolná a jelenlegi magas besorolást.

Mint arról beszámoltunk Sepsiszentgyörgyön tavaly decemberben változtatták meg az utcák adóbesorolását, és idéntől egy igazságosabb helyi adórendszert működtetnek, miszerint nem az alapján kell többet vagy kevesebbet fizetni, hogy az ingatlan milyen távol van a városközponttól, hanem hogy az adott utcában milyen minőségű az infrastruktúra. Azért volt szükség az adóbesorolási rendszer megváltoztatására, mert korábban előfordult, hogy két egymástól tíz méterre lakó család egyforma ingatlanadót fizet, holott egyikük utcája fel van újítva a másik utca pedig nincs.

Kidolgoztak egy kritériumrendszert, amely figyelembe veszi az adott városrészen az út, járda, közvilágítás, csatornázás állapotát, a városközponttól illetve ipari övezettől való távolságot és közbiztonság minőségét. Bár Sepsiszentgyörgyön idén nem emelték az adók mértékét, az utcák adóövezeti besorolása miatt előfordult, hogy valaki több adót kellett fizessen mint tavaly. Emiatt viszont több család is panasszal fordult az önkormányzathoz, mível megítélésük szerint utcájukban nem történt olyan mértékű infrastruktúra fejlesztés, amely a magasabb szintű besorolást indokolná.

Bálint József felhívására, 18 utca 153 lakója írt beadványt, ezeket az eseteket az EMNP-s tanácstag a helyszínen megvizsgálta és 9 utca esetében tartotta indokoltnak az alacsonyabb övezeti besorolást. Ez alapján készített egy tanácshatározat módosító javaslatot, amelyet várhatóan júniusi ülésén vitat meg az önkormányzat. Bálint József javaslata szerint alacsonyabb adóövezeti besorolásba kerülne a Budai Nagy Antal utca-, Otthon és Liliom sétány-,  Fenyves utca és Textilesek sétány teljes szakasza, illetve részben a Gólya-, Csíki-, Grigore Bălan és József Attila utcák.

A néppárti tanácstag számításai szerint javaslata a 220 sepsiszentgyörgyi utca mindössze 4 százalékát-, a városban lévő ingatlanok alig 2 százalékát érinti, amely révén az önkormányzat mintegy 100 000 lejnyi adóbevételtől esne el. A módosító javaslat szerint ha valaki már befizette az egész évi adóját, annak a jövő esztendőben kevesebbet kellene fizetnie. Bálint József ha még ezek után is lesznek elégedetlenek az ingatlanuk jelenlegi adóbesorolásával, jelezzék, és még lesz lehetőség a korrigálásra. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?