Hallgatólagosan elfogadta a szenátus a közkegyelmi törvény tervezetét

Hallgatólagosan elfogadta a szenátus a bizonyos börtönbüntetések és szabadságmegvonással járó, nevelő célzatú intézkedések közkegyelemben részesítésére vonatkozó törvénytervezetet, miután a projekt megtárgyalásának és elfogadásának határideje május 23-a volt. 

A tervezet a képviselőház elé kerül, amely döntő fórum ebben a kérdésben.

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a tervezet megvitatása nem kerülhet fel a felsőház napirendjére, mivel a szenátusi házbizottság nem kapta meg a jogi bizottságtól a projektre vonatkozó kiegészítő jelentést.

A kormány által kidolgozott törvénytervezetet január 31-én iktatta a felsőház, amelynek jogi bizottsága utólag számos módosítást eszközölt rajta, majd május 8-án adta ki rá a kedvező véleményezést. A szenátus plénuma ezt követően mégis úgy döntött, hogy visszautalja a tervezetet a jogi bizottsághoz. A Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségéből (ALDE) álló, hatalmon lévő koalíció azzal érvelve hozta meg ezt a döntést, hogy a projektet az eredeti, kormány által kidolgozott formájában kell elfogadtatni a parlamenttel, nem pedig a jogi bizotság által javasolt módosításokkal. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?