Visszaküldte a szenátus a jogi bizottsághoz a közkegyelmi törvény tervezetét

A közkegyelmi törvény tervezetének a jogi bizottsághoz való visszaküldéséről döntött hétfőn a szenátus plénuma.

A felsőház 61 támogató, 41 ellenszavazattal és hét tartózkodással fogadta a javaslatot, amelyet a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) frakcióvezetője, Ionuţ Sibinescu terjesztett elő, és a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője, Şerban Nicolae is támogatta. 

"Javasoltam, hogy vegyék a napirendi pontok közé a közkegyelmi törvény tervezetét, miután a jogi bizottság elküldte a jelentést. Én kifejtettem álláspontomat a kormánykoalíciónak: kérni fogjuk a közkegyelmi törvény tervezetének visszaküldését a szenátus jogi bizottságához, hogy a kormány által küldött formában fogadja el ezt. Ezt a változatot támogatjuk, és szeretnénk, ha minél tisztább lenne a helyzet a múlt heti kavarodást követően" - jelentette be Călin Popoescu-Tăriceanu a házbizottság hétfői ülését követően. 

A szenátus plenáris ülése 15 perces késéssel kezdődött el, ugyanis a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátorai a közkegyelmi törvénytervezet elleni tiltakozó akciót szerveztek. A kezdeményezéshez az USR-s szenátorok mellett az alakulat több képviselője is csatlakozott, köztük Nicuşor Dan, a párt elnöke is. Az USR-sek "Utasítsák el a közkegyelmi törvényt!" tartalmú feliratokat emeltek a magasba. 

Az USR képviselői később az ülést vezető Claudiu Manda kérésére elhagyták a szenátus plénumát.

Címlapi illusztrációnk forrása: romaniacurata.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?