Több mint ezer kerékpárost büntettek meg a rendőrök

Több mint 3 ezer kihágást észleltek a közlekedési rendőrök a kerékpárosokat ellenőrző országos akció során. Az országos rendőr-főkapitányság közleménye szerint 2 ezer alkalommal csak figyelmeztetésben részesítették a kerékpárosokat, ezer esetben pénzbírsággal sújtották a bicikliseket. 

A közúti közlekedésben részt vevő kerékpárosok jelentős része, 531 személy nem viselt fényvisszaverő mellényt, 168-an pedig alkoholos italok befolyása alatt kerékpároztak. 

Az idézett forrás szerint május 24-én több mint 2 ezer rendőr ellenőrizte a közutakon a kerékpárosokat. 

Az akció a május 22-e és 28-a között tartott országos szintű ellenőrzési folyamat része volt, amely során a baleset-megelőzésre fektették a hangsúlyt a rendőrség munkatársai. 

A kerékpárosokat ellenőrző akció során a rendőrök 6 817 alkalommal észleltek kihágást bicikliseknél és gépjárművezetőknél egyaránt. 

Az országos rendőr-főkapitányság azt ajánlja, hogy a közúti forgalomban részt vevő kerékpárosok legalább 14 évesek legyenek, ismerjék a közlekedési szabályokat és megfelelő felszereléssel induljanak útnak. 

A bicikliknek jól működő fékrendszerrel, csengővel kell rendelkezniük. Éjszakai közlekedés során az első kerékre sárga, a hátsó kerékre piros fényeket és fényvisszaverő eszközöket, előlre fehér vagy sárga fényű, hátulra piros fényű lámpát kell szerelniük a kerékpárosoknak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?