Mozgalom indult a kerékpárral munkába járásért Sepsiszentgyörgyön

Egy civil kezdeményező csoport facebookos felhívására hétfőn reggel 7.30-kor mintegy 50 kerékpáros gyűlt össze Sepsiszentgyörgy főterén, hogy elindítsák a „Cycle to work” mozgalmat. A hasonló néven létrehozott Facebook-esemény arra biztatja a sepsiszentgyörgyieket, hogy aki teheti májusban, ne csak szabadidős vagy sporttevékenységként biciklizzenek, hanem járjanak kerékpárral dolgozni.

A kezdeményezők így fogalmaznak: „Úgy gondoljuk, hogy biciklizni jó, mert egészséges, mert környezetbarát, mert gyors, mert nem terheli a forgalmat, mert oda is el lehet jutni két keréken, ahova néggyel nem. (...) Tehermentesítjük a forgalmat, megmutatjuk, hogy így mennyivel jobb. Májusban biciklivel járunk munkába: egyszerű és nagyszerű. Csatlakozz az eseményhez, hogy minél több emberhez eljusson a hír, biciklizzünk többen”. A felhívásban ugyanakkor leszögezik, hogy nem ítélnek el senkit, aki ügyes-bajos dolgait csak autóval tudja lemenedzselni.

A „Cycle to work” mozgalmat több sepsiszentgyörgyi vállalkozás, vendéglők, szórakozóhelyek, kerékpárjavítók, borbély, és sajtótermékek is felkarolták, így ebben a hónapban ingyen kávét, teát, almalevet, napilapokat, biciklibeállítást vagy szakáll-, bajuszigazítást kaphatnak azok, akik biciklivel keresik fel a partner cégeket. A sepsiszentgyörgyi rádiókban pedig közéleti személyiségek és a mozgalom kezdeményezői biztatják aktív részvételre a polgárokat. Ugyanakkor várják más partnerek jelentkezését is a mozgalom Facebook-oldalán. 

A kerékpáros munkábajárási mozgalom indításakor Tóth Birtan Csaba sepsiszentgyörgyi alpolgármester üdvözölte a főtéren összegyűlt bringásokat és rámutatott, hogy jónak tartja a kezdeményezést, azt szeretné, ha minél többen csatlakoznának ehhez a mozgalomhoz. Az alpolgármester szerint Sepsiszentgyörgyön rengeteg az autó, hiszen az elmúlt hat év alatt másfélszeresére nőtt a gépjárművek száma, így ma naponta 20.000 autó fordul meg a városban. 

Az önkormányzatnak tervei vannak a kerékpáros közlekedés infrastrukturális fejlesztésével is, tette hozzá Tóth Birtan Csaba, aki szerint a város megbízásából egy közlekedés tervező cég május folyamán kell elkészítse Sepsiszentgyörgy mobilitási tervét, amely számára önkéntesek felmérést készítettek. Amint a cég átadja a tervet azt a kerékpárosok képviselőivel is megvitatják.

Májusban többször szerveznek közös reggelikerékpározást vagy túrát, majd a hónap végén a már hagyományos „Bike walk-kal” zárul a mozgalom. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?