Kezdődnek a soron kívüli érettségi vizsgák

Hétfőn kezdődnek a soron kívüli érettségi vizsgák, június közepén pedig elkezdődik a nyolcadikosok soron kívüli képességvizsgája, amelyeken körülbelül 250 diák vesz részt.

Több mint 250 tanuló iratkozott be a soron kívüli érettségi és képességvizsgákra. Ezeket a vizsgákat azon diákok számára szervezik, akik tantárgyversenyekre vagy más nemzetközi megmérettetésekre készülnek, illetve külföldi egyetemekre kívánnak felvételizni - derül ki az oktatási minisztérium által közzétett tájékoztatásból.

Az oktatási minisztérium közleménye szerint a soron kívüli érettségi vizsgát a ploieşti-i Mihai Viteazul nemzeti kollégiumban szervezik meg május 29-e és június 9-e között és 223 végzős diák iratkozott be. Közülük 46-on tantárgyversenyeken vesznek részt, 144 sportoló, 33 diák pedig külföldi egyetemre szeretne felvételizni.

Az idézett forrás szerint május 29-én tartják a szóbeli vizsgát román nyelv és irodalomból, május 30-án pedig anyanyelvből. Május 31-én kerül sor az idegennyelv-szóbelire, június 2-án és 3-án pedig a tanulók számítógépes kompetenciáit tesztelik.

Az első írásbeli vizsgát június 6-án tartják román nyelv és irodalomból. Egy nappal később a szakosodás szerinti kötelező tantárgyból, június 8-án pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból kell vizsgázniuk a végzős diákoknak.

Június 9-én anyanyelvből mérik fel a tanulók tudását, az eredményeket pedig még aznap közzéteszik 18 óráig, és ugyancsak aznap 20 óráig fogadják az óvásokat. Az óvások elbírálása utáni végleges eredményeket június 10-én teszik közzé.

A nyolcadikosok soron kívüli képességfelmérő vizsgasorozatát Bukarestben, a Tudor Arghezi gimnáziumban június 13-a és 16-a között tartják. A képességvizsgára 34 tanuló jelentkezett.

A diákok június 13-án képességvizsgáznak román nyelv és irodalomból.  Matematikából 14-én, anyanyelvből június 15-én mérik fel a tanulók tudását.

Kapcsolódók

Kimaradt?